Sa slabesti fara sa te ingrasi la loc, mancand bine si pe saturate, regasind gustul bucatelor savuroase – iata un vis care a putut deveni realitate, dupa descoperirea indecelui glicemic (IG)
Un regim care demonstreaza ca optand pentru alimentele potrivite, poti deveni frumoasa fara privatiuni.
Pe la inceputul anilor ’80, doi canadieni pe numele lor David Jenkins si Tomas Wolever, au studiat efectul diferitelor glucide din alimentatie asupra organismului si au observat ca painea alba (ce era recomandata diabeticilor) stimula cresterea glicemiei aproape la fel de mult ca si glucoza pura!
i au adus in discutie notiunile de zaharuri “lente” si “rapide”, aratand si demonstrand ca anumite alimente dulci (cum ar fi fructele) pot avea un IG redus, in timp ce alte alimente cum ar fi : painea, cartofii prajiti, fulgii de
porumb, chiar daca nu sunt dulci , au un IG foarte ridicat.
Dieta indicelui glicemic are numai avantaje! Ea se bazeaza pe mancaruri copioase si satioase, pentru a evita foamea neasteptata si rontaitul sau ciugulitul la intervalele dintre mese. Dieta procura energie, datorita alimentelor cu indice glicemic redus. Regimul nu promite o scadere a greutatii in cateva zile, ci o scadere pe luna de pana la 4-5 kg. Pentru reducerea greutatii intr-un timp scurt sunt dispinibile diverse diete.
Pana in prezent ai numai avantaje apeland la aceasta dieta, mai ales ca- (daca nu stiai)- este un regim recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru aporturile pozitive aduse organismului.Organismul asa cum bine stii, este o masinarie foarte complexa. Cand consumam un
aliment dulce, glicemia (nivelul zaharului in sange) creste rapid, ceea ce stimuleaza pancreasul si declanseaza producerea de insulina (hormon cheie al digestiei).
Insulina “goneste” zaharul din sange impingandu-l spre ficat, muschi sau…celulele adipoase. Daca alimentul care-l consumi are un indice glicemic ridicat nu face altceva decat sa-ti ridice glicemia, secretia de insulina se ambaleaza, trecand in rezerva caloriile. In plus, aceasta secretie brutala provoaca imediat dupa aceea o scadere a glicemiei, care se manifesta prin foame, oboseala, dureri de cap.
Avand starea aceasta, pentru a repune masinaria in functiune, simti nevoia de a manca ceva dulce. Astfel, incet incet, usa kilogramelor in plus se deschide si totodata a problemelor de sanatate.
In cadrul dietei indecelui glicemic important este continutul farfuriei. Iar a alege bine nu este foarte greu si nu ai decat de castigat. Trebuie sa te antrenezi in a consuma alimente bune, alimente cu un continut glucidic care sunt arse si nu stocate de organism. Asa poti sa scazi in greutate fara sa te infometezi sau sa te abtii.
Trebuie sa retii trei notiuni: – sa preferi in mod sistematic alimentele complete;
- sa consumi cereale, legume , fructe:
- sa eviti zaharul, alimentele rafinate si industriale.
Cum trebuie compuse meniurile?
Cerealele complete, fructele si legumele constituie baza regimului. Lor li se asociaza proteine, pentru a mentine si proteja masa musculara si grasimi de buna calitate, ulei de masline sau de rapita (ai grija sa fie in cantitati rezonabile).
Evita in mod special tot ceea ce face sa creasca insulina : painea alba si cea de graham, pastele foarte fierte, orezul alb, cartofii prajiti, fursecurile si bomboanele, bauturile gazoase, dulceturile, inghetatele, ciocolata. Fructele chiar daca sunt dulci, pot fi recomandate dietei?
Cu toate ca poate parea un paradox, nu este. Fructele sunt foarte dulci si in ciuda gustului foarte dulce, ele contin o cantitate mica de zahar. O exceptie mica ar fi bananele coapte, ele totusi nu constituie un pericol pentru glicemie. Sunt bogate in fibre, vitamine si minerale.
In afara de apa ce bauturi pot consuma?
Sigur nu vei fi surprinsa sa afli ca bauturile gazoase si cele de fructe (inclusiv sucurile industriale) au un IG ridicat. Asadar, in timpul dietei indecelui glicemic si nu numai, evita sa le consumi. In ceea ce priveste alcoolurile tari, sunt extrem de bogate in zaharuri deci categoric nu sunt recomandate!
In schimb un pahar , doua cu vin este permis dar, numai in timpul mesei. Atentie, nu consuma vin pe stomacul gol, acesta influenteaza puternic glicemia.
Pastele trebuie fierte intr-un mod anume?
Stiai ca pastele daca sunt prea fierte IG-ul urca fulgerator? Nu degeaba italienii le fierb “al dente”. Asadar preparati-le foarte putin crocante, sa corespunda timpului de fierbere indicat pe ambalaj.
In versiunea “al-dente”, pastele isi mentin acelasi IG, avand un aport de fibre si de minerale extrem de utile in procesul de slabire. E bine sa retii ca : sosul de rosii reduce IG-ul pastelor!