Surplusul de greutate, dupa cum cred ca stim cu totii, reprezinta risc crescut in aparitia bolilor sistemului circulator, diabetului si a altora. Reteta pentru prevenirea lor, consta in scoaterea din meniul zilnic al alimentelor ce contin grasimi, uleiuri, zaharuri si substate artificiale, asa numitele alimente nesanatoase, si inlocuirea cu cele cu un continut bogat in fibre si grasimi saturate mici, foarte mici.
Din acesta nevoie, locuitorii zonei mediteraneene au pus la punct o dieta, dieta mediteraneana, pe baza de fructe si legume crude ori preparate, ulei de masline, oua, produse lactate, alimente specifice zonei. Produsele ce pot fi consumate zilnic contin multe fibre, vitamine si alte substante benefice organismului. Din aceasta categorie fac parte pe langa fructe si legume, salatele obtinute din acestea, cartofii, orezul (in special cel salbatic), cerealele integrale, uleiul de masline si pastele (nu in cantitate mare).
Sa va dau, in continuare, cateva exemple de meniuri pentru fiecare masa a zilei. Spre exemplu micul dejun sa contina cafea cu zahar cat mai putin, o felie de paine integrala cu miere, putina branza, fructe in special cele de sezon, pot fi si citrice sau salate din acestea fara siropuri sau frisca in adaos. La pranz vom servi peste, pui fiert sau fript cu legume fierte sau crude ori salate cu dresing pe baza de ulei de masline.
La cina, care nu trebuie sa se serveasca dupa orele 19, vom avea alimente usoare precum branza cu rosii, pui fiert sau fript cu salata sau peste fiert sau fript cu legume fierte. Dieta aceasta poate sa contina variante nenumarate de meniuri pentru fiecare masa, este la latitudinea celui ce o tine si nu trebuie sa contina mai mult de 1600 calorii pe zi.
Deasemenea produsele lactate fie branza, iaurtul, smantana slaba etc. nu trebuiesc consumate decat de cateva ori pe saptamana. Moderat putem consuma si fasole boabe sau mazare. Dintre alimentele ce se vor consuma rar, ba chiar foarte rar fac parte produsele de patiserie, dulciurile, untul, carnea de porc sau vita, mezelurile si ciocolata (cea neagra). Se vor evita alimentele de tip fast food, carnea de porc grasa, prajelile in mult ulei.
Zilnic vom consuma cat de multe fructe, legume putem crude sau salate cu dresing pe baza uleiului de masline, mentionam salata verde, spanac, rosii, mere, citrice s.a. Saptamanal se va consuma peste la pranz si cina fara a fi combinat cu paste. Condimentele vor fi daca se poate proaspete, amintim cimbru, oregano, arde iute patrujel, marar s.a. Se recomanda ca intre mese sa luam cate o gustare ce va consta in fructe sau salate de cruditati.
Toate acestea vor fi incununate de succes daca vom practica si sportul, minim 30 minute pe zi, precum plimbarea pe jos, pe bicicleta, inotul, tenisul sau altceva ce ne face placere. Rezultatele chiar daca nu vor fi cele asteptate (kilograme pierdute) sigur vom avea un corp mai sanatos.
O dieta gustoasa, similara celei de mai sus, se bazeaza pe peste, dar este mai stricta. Se va tine 4 saptamani, meniurile zilnice insa vor fi bine delimitate in cea ce priveste alimentele consumate, astfel in ziua unu si trei meniul va fi format dintr-o ceasca de cafea fara zahar alaturi de 2 felii de paine prajita, 100 g branza saraca in grasimi, 200 g peste la gratar, o portocala, un mar, 2 cartofi fierti si 2 rosii.
Zilele doi si patru vor avea meniul alcatuit din cafea fara zahar, 2 felii paine prajita, un iaurt mare degresat, 200 g peste la gratar, 100 g orez fiert cu ciuperci si salata de legume cu o lingurita de masline. Zilele 5 si 6 vor aduce pe masa cafea fara zahar, 2 felii de paine prajita, 150 g peste pe gratar, 2 mere, 2 cartofi fierti, salata de legume si ciorba de peste. Ziua 7 va contine cafeaua, feliile de paine prajita, 150 g pui la gratar, 100 g peste, un ou fiert si 2 rosii. Meniul saptamanal va fi reluat inca de 3 ori, dupa care se va face pauza.
Se recomanda in acest caz consumul a minim 2 litrii de apa pe zi si exercitii fizice zilnice. Va urez bafta.