Ingrijorarea, producatoare de stres, este cea mai puternica sursa de toxine din organism. Alimentatia este pe locul doi. In aceasta rubrica dezbatem modul cum alimentatia poate creste toxicitatea la care este supus organismul si cum se pot schimba obiceiurile alimentare nesanatoase cu un mod de hranire revigorant.
Din moment ce trebuie sa ne hranim, putem include in meniul nostru obisnuit alimentele care ne pastreaza sanatosi si sa lasam pentru ocazii speciale „”delicatesele.
Obiectivul unei alimentatii sanatoase este sa imparti ratia zilnica astfel incat 75% din ea sa furnizeze substante nutritive folosite pentru prelucrarea celorlalte 25%. Asta ar presupune ca meniul zilnic sa fie constituit din aproximativ 75% fructe si legume si 25% carne, lactate si cereale, care sunt bogate in proteine.
Atentie asupra pericolului reprezentat de o schimbare brusca a alimentatiei, chiar daca o imbunatatesti. Pentru ca organismul sa se obisnuiasca sa prelucreze noul tip de alimentatie, are nevoie de timp.Organismul este extrem de inteligent si se poate adapta la orice conditie, dar ii trebuie timp.
Daca iti dai peste cap obiceiurile alimentare prin abordarea entuziasta a unui regim de sustinere a sanatatii, sanatatea se va imbunatati, dar te vei simti destul de rau in cursul acestui proces.
Este posibil sa se manifeste urmatoare simtome neplacute: (lipsa de energie, diaree, dureri de cap sau un sentiment general de sila) daca iti schimbi prea repede modul de alimentatie. Felul in care te simti nu este cel mai bun indicator al starii de sanatate.
Cu ajutorul alimentatiei poti deveni mai sanatos. Este la fel de usor sa fii sanatos pe cat de usor este sa fii bolnav. Acorda-i o sansa corpului tau, oferindu-i alimente cu care functioneaza cel mai bine.
PRIMUL PAS: este sa consumi zilnic mai multe legume preparate. Pentru multi, simplul consum zilnic de legume de orice tip constitue o ameliorare simtitoare.
CEL DE-AL DOILEA PAS: este reducerea consumului in alimentatie, a alimentelor ce contin proteine. Serveste doar mici gustari formate din carne de vita, pui sau peste si adauga meniului zilnic din ce in ce mai multe legume preparate.
CEL DE-AL TREILEA PAS: este sa renunti partial la prepararea legumelor si sa adaugi o gustare zilnica formata din legume si fructe proaspete.
CEL DE-AL PATRULEA PAS: este sa incepi sa reduci cantitatea de sare, cafea, cola, si mancaruri fast-food (prelucrate). Cat de repede poti face aceste schimbari? Ce inseamna prea repede? Pentru a putea raspunde la astfel de intrebari, trebuie sa intelegi scopul pe care il urmaresti.
Ideal, pentru meniul zilnic ar trebui sa fie o combinatie de:
- 45% fructe si legume preparate
- 30% fructe si legume proaspete
- 25% cereale, nuci, seminte carne de porc, vita, pui sau peste.
Din moment ce fiecare avem propriul nostru stil de a ne hrani, recomandarile urmatoare sunt generale. Perioadele de timp mentionate se refera la cei ce obisnuiesc sa se hraneasca cu carne, in special mancaruri fast-food, gata preparate sau semipreparate, dulciuri fine si stimulente cum ar fi: cola, cafea sau bauturi alcoolice.
Daca ai o alimentatie sanatoasa, care contine deja alimente proaspete integrale, ca fructele si legumele, poti adapta perioadele mentionate conform nivelului tau de sanatate. Daca organismul tau a fost supus mai multi ani la rand abuzurilor e posibil sa ai nevoie de o perioada mai lunga de timp.
Modul in care raspunde corpul tau este cel mai bun indicator despre cat de repede iti boti imbunatati alimentatia. Conteaza cat de repede actionezi si cum actionezi; daca apar simtome neplacute renunta si revino la unele alimente cu care corpul era obisnuit, apoi elimina-le incet.
Dieta ideala este: 45% legume si fructe gatite, 30% legume si fructe proaspete si 25% orice altceva doresti.
Te poti astepta sa-ti imbunatatesti sanatatea vreme de 6-12 luni sau chiar mai mult, inainte de a ajunge la dieta ideala. Pentru cei care alimentatia a fost doar pentru satisfactia papilelor gustative si nu pentru nevoile organismului, sa se astepte la o evolutie a sanatatii mai lenta si constanta in timp.
Exemplu de program pentru ameliorarea alimentatiei
- La inceput: adauga alimente integrale si legume gatite.
- Dupa 3-4 zile: introdu in alimentatia ta o gustare de fructe.
La doua saptamani: O masa din alimentatia zilnica sa fie integral compusa din fructe si legume gatite. Incepe sa reduci din cantitate de inhibitatori ai sanatatii (cafea, cola). - La trei saptamani : micsoreaza cantitatea de sare. Mareste cantitatea de legume si fructe proaspete.
- Dupa o luna: redu cantitatea de alimente bogate in proteine. Renunta la cate un inhibitator al sanatatii in fiecare saptamana (tigari, alcool, ciocolata). Adauga legume proaspete.
In continuare: continua sa consumi din ce in ce mai multe alimente cu reziduuri alcaline si renunta la alimentele cu reziduri acide.
Acestea sunt reguli generale pentru imbunatatirea alimentatiei si implicit a sanatatii. Inceperea programului de modificare a alimentatiei nu inseamna ca trebuie sa te arunci cu capul inainte si sa elimini dintr-o data carnea rosie, lactatele, cafeaua si bauturile racoritoare.
Domoleste-ti entuziasmul pentru viteza. Daca organismului tau i-au trebuit 20, 30 sau 40 de ani ca sa-si adapteze in mod constant functiile fiziologice pentru a ajunge in starea in care se gaseste acum, sigur ca va avea nevoie de ceva timp sa se obisnuiasca cu alimentele care ii erau, de fapt, destinate.
Conform unei vorbe: „”daca putin din ceva iti face bine, atunci mai mult din acel ceva iti va face si mai bine””. Asa ca, incearca sa consumi cat mai multe fructe, legume, sucuri si renunta la abuzul de carne, cafea, dulciuri. Astfel, noul mod de alimentatie se apropie de ideal.
Cheia pentru schimbarea alimentatiei (indiferent de unde incepi), este felul in care te simti. Daca incepi sa te simti rau si apar simtome ca : diaree, oboseala sau dureri de cap, inseamna ca schimbarile sunt prea rapide. Iti imbunatatesti starea, dar trebuie incetinit ritmul.
Corpul tau nu va suferi daca angajarea in procesul de schimbare a alimentatiei se va diminua.
In conditiile alimentatiei ideale, corpul are nevoie de 6-12 luni pentru a functiona din nou in conditii normale.
Ceea ce ai gasit in aceasta rubrica nu este o dieta rapida. Este inceputul unui stil de alimentatie care te conduce pe calea unei vieti pline de sanatate. Varsta inaintata nu este o scuza pentru anumite suferinte. Nu exista regula care sa spuna ca trebuie sa fim din ce in ce mai bolnavi cu trecere timpului. Putem la fel de bine sa fim sanatosi pe toata durata vietii.