Diversificarea este un pas important in alimentatia unui bebelus. Cum pot mamicile sa treaca cu succes de aceasta etapa?
Mamicile sunt foarte ocupate in general si de multe ori dupa o nastere, parca tot mai multe lucruri sunt de facut si mama tinde sa devina dezorientata din cauza oboselii acumulate, sa nu se poata intotdeauna organiza asa cum isi doreste si sa se invinovateasca pentru acest lucru. Nu este un lucru nou, toate suntem la fel insa trebuie sa ne informam inca din perioada de dinaintea sarcinii sau in sarcina de ce urmeaza sa intervina in viata noastra, pentru a nu fi gasite nepregatite la momentul cand se intampla schimbarile. Informatia este atat de necesara si de multe ori ne face liberi de ingrijorari si temeri.
Eu sfatuiesc intotdeauna mamicile sa se informeze din timp din multe surse (cursuri, carti, video-uri, articole etc.) despre diversificare, sa realizeze faptul ca nu toti copilasii sunt pregatiti pentru diversificare decat pana la 1 an sau putin mai tarziu , fiindca sistemul lor digestiv nu este pregatit pentru mancare solida si ei stiu asta foarte bine, manifestand refuzul pentru mancare solida. In plus, recomand intotdeauna cea mai “sanatoasa” si naturala metoda de diversificare numita autodiversificarea care, dupa o perioada de adaptare scurta, copilul de 7 luni ajunge sa fie pus la masa impreuna cu parintii si sa i se ofere diversitate si cate putin din ce mananca parintii, acestia fiind totodata determinati sa manance si ei mai sanatos fiindca este vorba de crearea unor obiceiuri pentru intreaga viata a copilasului. Aceasta metoda este foarte recomandata de pediatrii internationali, insa mai putin in Romania unde informatia ajunge mai greu.
Autodiversificarea
Autodiversificarea invata copilasul sa gestioneze aceasta sarcina grea noua numita “mestecarea” care implicit il va ajuta si mai tarziu pentru dezvoltarea dictiei comparativ cu cei care sunt invatati sa inghita o pasta fina, pe care de multe ori nici nu stiu sa o amestece cu saliva si enzimele din saliva, atat de necesare pentru digestie si implicit vor avea multe probleme digestive. Se spune despre copilasii autodiversificati ca sunt copii care fac foarte putine mofturi la masa sau chiar deloc , sunt copii care daca isi vad parintii ca mananca sanatos si li se ofera alimente sanatoase de mici isi vor forma gustul si vor aprecia aceste alimente sanatoase cat vor trai. In plus, vor stii sa isi foloseasca muschiul limbii pentru dictie iar dezvoltarea limbajului va fi un lucru foarte usor pentru ei. Copilasii adora libertatea de decizie, precum adultii, si vor fi copilasi care vor iubi mancarea si nu vor fi scarbiti precum copiii fortati sa manance cu lingurita. Sunt multe informatii in acest domeniu, cursuri si consultanti in autodiversificare care pot face minuni si pentru copilasii mai mari mofturosi, fortati odata sa manance tot ce li se da si dezgustati de mancare.
Care sunt alimentele cele mai complexe care ii ajuta pe bebelusi si copii in perioada lor de dezvoltare?
Lista de mai sus cu alimentele necesare viitoarei mamici se poate aplica si aici, in special pentru un copilas in crestere care are nevoie de nutrienti atat de valorosi. Sa nu uitam aici ca aceste sfaturi sunt in special pentru copilasii si mamicile care au o alimentatie traditionala, obisnuita care au nevoi nutritionale mult mai mari decat cei care consuma vegetarian sau vegan. Nutritionistii internationali spun ca dupa multe studii, cei care consuma produse animale, au carente majore de proteine de calitate, de B12, de grasimi sanatoase care ajuta la mentinerea greutatii ideale si la sanatatea sistemului cardiac, carente de calciu, de magneziu, fier si altele.
Important e sa realizam ca indiferent de alimentatie, toti trebuie sa avem zilnic in alimentatie o paleta foarte, foarte diversificata iar pentru a evita carentele, trebuie sa nu avem o alimentatie plictisitoare, principiu care se aplica la orice varsta a copilului cat si la adulti.
Pot curmalele si stafidele sa inlocuiasca necesarul de “dulce” pentru bebelusi si copii, intr-un mod mai sanatos? De la ce varsta sunt recomandate si in ce cantitate?
Nu neaparat si mai ales daca sunt luate din supermarket-uri sau chiar magazine naturiste. Acestea la conservare, sunt lasate intr-o cantitate super concentrata de zahar si coloranti, ulterior fiind deshidratate. Ca si dulce pentru copii, recomand dulciurile raw facute din ingrediente tot raw, adica crude si uscate la cel putin 40C, cand nutrientii inca mai pot fi regasiti in acele ingrediente si aici este o lista mare de dulciuri raw cum ar fi: smoothie-urile, atat de necesare in alimentatie diversificata a copilasilor incepand cu 6-7 luni incolo, cu ciocolata facuta din carob care de asemenea este bogata in fier si alti nutrienti, prajiturile si torturile raw, pentru cei mai mari inghetata raw vegana plus multe alte retete care pot fi gasite in cartea de bucate online sau altele in cartea mea de retete pentru copilasi de toate varstele intitulata “Diversificarea raw si vegana” .
Ce produse considerati ca fiind interzise copiilor?
Lista este la fel de mare si poate fi regasita in cartea mai sus mentionata si as putea aminti cateva din ele: orice produs care contine E-uri, coloranti artificiali, zahar, monosodiu glutamatcare distruge memoria pe termen lung, prezent aproape in orice preparat semiambalat sau in vegeta, sucurile din comert, alimentele cu potential alergen foarte mare cum ar fi: lactatele de vaca care de asemenea scot calciul din organism din cauza ca nu contin magneziu si in plus, predispun la raceli si multe alergii care se nasc din consumul lor, soia care de asemenea este un aliment toxic pentru corpul uman dovedit prin peste 170 de studii stiintifice si aici gasiti mai multe informatii, insa pentru aprofundarea subiectului va recomand acest articol ,
Sunt produse care intr-adevar ajuta organismul copiilor sa treaca peste episoadele de raceli, viroze? (eu ii ofer baietelului meu, care a trecut de varsta de 2 ani, aproape zilnic ginger si spirulina pudra in bautura de dimineata; uneori ii adaug turmeric in mancarea de la pranz).
Corect, insa prima data trebuie identificate alimentele care produc aceste stari, mai exact alimentele care scad sistemul imunitar si acestea pot fi in primul rand de natura psihologica, atunci cand copilul nu primeste atentie necesara din partea parintilor si este plasat in grija altora si dupa aceea pot fi alte cauze, printre care si alimentatia. Cum am spus, primul aliment care este responsabil cu aparitia repetata a racelilor si problemelor sistemului respirator ar fi lactatele de vaca , fiindca acestea creaza mucus in exces in corp care este responsabil pentru aceste viroze sau probleme precum astm, bronhite, bronhite asmatiforme etc . Un alt ingredient care scade sistemul imunitar este zaharul , atat cel alb cat si cel brun. Cel brut din trestie este altceva, mierea, zaharul de trestie, GreenSugar sau alte variante mai acceptabile ale indulcitorilor naturali, plus multe altele. Altele ar fi toate produsele care contin gluten , sau toate produsele care contin E-uri , apa de la robinet care este plina de metale grele si care se absoarbe in proportie de peste 60% atunci cand copilasii sau adultii fac dus/baie etc.
Pentru intarirea sistemului imunitar trebuie in primul rand eliminate sau rarite alimentele care il distrug, dupa care se poate lucra la intarirea lui printr-o alimentatie zilnica diversificata si prin introducerea de superalimente cum ar fi: goji (sau catina de gard romaneasca), catina traditionala in miere sau pudra de catina adauga in smoothie, fructe romanesti naturale, amestecul din miere, polen si propolis, amestecuri de miere, catina, chlorella, spirulina, turmeric, maca si altele. Se pot face diverse amestecuri sau pot fi cumparate deja facute, plus multe alte solutii.
Recomandati produse (pudre) cum sunt : spirulina, chlorella si altele de acest gen? Daca da, de la ce varsta pot fi introduse in alimentatia copiilor (smoothie-urile – fructe & legume, fresh-urile, bauturile de ovaz sau alte bauturi vegetale etc.)?
Da, le recomand cu incredere si pot fi introduse treptat incepand inca de la 6 luni si mai tarziu, de la 7-8 luni cu altele, insa intotdeauna in cantitati mici, sa spunem un varf de cutit la 6 luni timp in care se urmareste reactia copilasului. De alge marine nu ar trebui sa ne ferim prea mult, fiindca sunt doar salate de mare ci ne ferim mai mult de mirosul puternic de peste, de aceea trebuie introduse treptat si daca sunt provenite din surse bune , adica crescute in spatii inchise, cu apa si aer filtrate bine, mai bine zis bio si raw, acestea sunt foarte, foarte binevenite in alimentatie fiindca pe langa toate proprietaile pe care le puteti citi aici , scot si metalele grele din organism si elementele radioactive. Daca sunt insa provenite din apa marilor, eu personal n-as folosi fiindca apa marilor este contaminata cu multe metale grele, substante radiocative si multe alte chimicale. Si revenind la gust, daca mama consuma alge marine in sarcina si in alaptare, asa cum am facut si eu, copilasul le va cunoaste gustul si la diversificare le va adora si le cere fara sa fie scarbit de gustul de peste.
Cum am spus, in cartea mea cu retete pentru toate varstele pot fi gasite peste 165 de retete in care folosesc aceste pudre miraculoase in smoothie, sucuri presate la rece, in mancare obisnuita, retete care pot fi introduse in special in alimentatia copiilor si famiilor care mananca traditional, pentru un plus de sanatate si energie .
Painea, sarea de Himalaya (sau alt tip de sare), piperul si alte condimente cand trebuiesc introduse in alimentatia unui copil?
Pediatrii internationali cu experienta, chiar si multi din Romania, nu recomanda introducerea cerealelor, a produselor de panificatie si a cocaturilor in alimentatia copiilor care nu au ajuns la 2-3 ani, asta din cauza continului mare de gluten , care este o proteina foarte greu de digerat de catre corpul uman si in special de catre sistemul digestiv destul de fraged al bebelusilor dar si pentru faptul ca glutenul este considerat foarte alergen. De la 2-3 ani poate fi introdusa painea cu maia sau painea romaneasca taraneasca , consumata de strabunicii nostri, despre care se stie ca predigera aceasta proteina si o face mult mai usor de gestionat de catre corpul uman. Deja exista brutarii in toata tara sau magazine online de unde poate fi cumpara aceasta paine, sau de la tara. Eu sunt fericita ca o pot gasi chiar in piata, de la o persoana de incredere care o face cu maia, dupa o metoda traditionala romaneasca.
In privinta sarii , dupa 1 an se stie clar ca trebuie introdusa sarea, insa in cantitati infime si doar sare de ocna romaneasca neiodata sau de Himalaya. In principiu, doar sare de munte, de ocna ar trebui toti sa consumam fiindca marile sunt prea poluate. Sarea de ocna contine minerale unice care doar in adancurile muntilor pot fi regasite, plus magneziu (cea care are urme gri inchis in ea). Eu personal aduc la expozitiile mele un producator local cu sare extraordinara neiodata de la ocna din Turda. Aici sunt datele de contact pentru cei interesati.
Iar despre usturoi si alte condimente tari, acestea trebuie lasate la o parte pana la 3-4 ani si atunci introduse bland, mai putin piperul care poate sa mai astepte.