Dupa ce emisiuni precum “Dansez pentru tine” sau “Dancing with the stars” l-au adus in atentia publicului, dansul sportiv a crescut semnificativ in popularitate, din ce in ce mai multe
persoane trecand pragul scolilor de dans pentru a se bucura de avantajele dansului si a invata stiluri precum samba, vals vienez, cha cha sau tango. Iar beneficiile dansului sportiv se resimt cu atat mai mult cu cat este practicat de la o varsta mai frageda.
De altfel, in ultima perioada au fost publicate o serie de studii care evidentiaza faptul ca dansul sportiv ar fi unul dintre cele mai complexe si benefice sporturi pentru organismul copiilor. Nu e nevoie decat sa asisti la un curs de dans pentru copii pentru a putea observa motivele. In timpul unei sedinte de dans sportiv sunt antrenate toate grupele majore de muschi. Dansul implica energie imprimata in fiecare miscare si control total asupra intregului corp, de la gat pana la degetele picioarelor, ceea ce favorizeaza o dezvoltare armonioasa tuturor celor care il practica.
Iata o parte dintre beneficiile pe care dansul sportiv il are pe plan fizic:
- Cresterea coordonarii si echilibrului
- Cresterea flexibilitatii
- Deprinderea unei tinute corecte si elegante
- Cresterea rezistentei fizice
- Dezvoltarea masei musculare si a fortei
- Cresterea vitezei de reactie
Daca impactul pe care dansul il are in dezvoltarea fizica a copilului este bine documentat, beneficiile emotionale si sociale ale acestui sport abia acum incep sa fie studiate. Cursurile de dans creaza un mediu in care copiii interactioneaza, comunica si socializeaza. Invatarea pasilor, figurilor si coregrafiilor de dans sportiv necesita pe langa concentrare si o buna capacitate de memorare, si lucru in echipa si conlucrare, intre copiii prezenti la curs nascandu-se astfel o legatura sociala si emotionala puternica. Iar pe masura ce copilul deprinde figurile mai usor si socializarea cu ceilalti copii vine de la sine, increderea celui mic in fortele proprii creste considerabil.
Printre beneficiile dansului sportiv in plan psihic si emotional se numara:
- Cresterea increderii in sine
- Diminuarea timiditatii
- Imbunatatirea comunicarii si cooperarii intre copiii de sex opus
- Dezvoltarea abilitatilor de socializare si lucru in echipa
- Cresterea puterii de concentrare si memorare
- Cresterea atentiei la detalii
Nu ramane decat sa incercati sa mergeti cu cel mic la o sedinta de dans pentru a va putea bucura de beneficiile dansului sportiv.. Pasiunea mea – dansul sportiv ! Câti colegi sau prieteni aveti care merg la cursuri de dans sportiv sau chiar participa la competitii? Cred ca multi dintre voi ati urmarit si campionate de acest gen la televizor.
Pentru a afla cât mai multe informatii despre dansul în pereche, am mers în vizita la copiii de la „Mondo Art Dance”, antrenati de profesorii Angela si Florian-Giuliano Istrate. Dupa ce am aflat cum se antreneaza când merg în cantonamente si ce rezultate au obtinut la campionate, am vrut sa-i cunoastem mai bine pe profesorii lor, ca sa va împartim si voua din experienta lor.
Ce înseamnă Mondo Art Dance?
Mondo Art Dance este o scoala de dans creat din dorinta de a face ceva în plus pentru copii si pentru oameni în general. Este o forma de educatie prin dans. Noi, ca fosti dansatori de performanta, întelegem perfect importanta dansului în viata oamenilor, ca forma de socializare, întelegere si respect între parteneri.
Ce fel de dansuri faceti?
Dans sportiv, dans modern, majorete, balet si gimnastica initiere. Pentru spectacole, pregatim si alte genuri cum ar fi disco, majorete, country, etno, rock’n roll, contemporan, oriental.
De la ce vârsta e bine sa începi dansul?
Vârsta de 4 ani e cea mai potrivita pentru o astfel de activitate – copiii încep sa asimileze mai usor, se obisnuiesc cu terminologia, îsi formeaza o tinuta corecta , învata sa aiba rabdare si lucrând în pereche, sa se respecte unul pe celalalt. Noi lucram de 2 ori pe saptamâna cu copii de gradinita si rezultatele apar chiar dupa primele sedinte.
De ce e bine sa faci dans?
Aici sunt foarte multe de spus – în primul rând pentru ca te dezvolti armonios, în al doilea rând pentru sanatate: dansul este situat la granita dintre sport si arta . Ca sport, antreneaza toate grupele de muschi si- i da o stare de bine; ca art îti creeaz o educatie a miscarii si un stil de viata . Dansul este benefic la orice vârsta . Noi avem cursanti atât copii cât si adulti, care de multe ori sunt parintii sau bunicii copiilor de la curs.
Câte antrenamente aveti ?
În medie, fiecare grup se antreneaza de 2-3 ori pe saptamâna . La grupele de performanta numarul orelor de antrenament creste, deoarece acolo vorbim de competitii si este necesara o pregatire intensa .
Ce si câte grupe aveti?
Grupele noastre pornesc de la nivel de initiere si pâna la performanta înalta. Sunt grupe de copiii de gradinita 4-6 ani din care selectionam viitoarele perechi pentru performanta , grupe de dans modern si majorete, în special care se pregatesc pentru spectacole, festivaluri si concursuri, grupa de balet unde colaboram cu o doamna balerina la Opera Româna, grupele de performanta unde perechile de copii se antreneaza pentru competitii nationale si internationale în cadrul Federatiei Române de Dans Sportiv, si grupele de dansatori amatori unde cursantii vin pentru miscare, pentru placerea dansului si socializare.
Cum se înscriu copiii?
Înscrierile se fac în scoli si gradinite de catre noi la începutul fiecarui an scolar si a –II-a serie în februarie. Cursurile sunt pe durata nelimitata ; copiii progreseaza pâna la performante înalte si, de ce nu, pâna la profesionalism. Acum 12 ani am început sa lucram cu 2 elevi deosebiti, Alina si Alexandru, care au ramas alaturi de noi pâna în prezent. Ei danseaza împreuna cu noi la evenimente si spectacole si antreneaza alaturi de noi. Este o mare satisfactie sa poti împarti aceasta meserie în care pui atât de mult suflet.
La ce competitii ati participat ?
Participam frecvent în Bucuresti cât si în alte orase din tara la competitii de dans sportiv, organizate de Federatia Româna de Dans Sportiv, unde rezultatele nu întârzie sa apara. În acelasi timp, participam si la evenimente pentru copii si la festivaluri de gen.
Unde va pot gasi copiii?
Copiii ne pot gasi atât în sectoarele 1 , 2 si 3, în scoli si gradinite.