„Termenul de pH provine de la „”potential de Hidrogen”” si este unitatea de masura pentru aciditatea sau alcalinitatea relativa a unei solutii.
Acizii au diferite tarii.
De exemplu acidul citric nu are nici un efect negativ asupra starii de sanatate; dar acidul clorhidric din laboratorul de chimie poate face ravagii asupra unei bucati de tesut uman (il gaureste pur si simplu) si asupra altor materiale. Desi mai exista si alte metode de a determina taria unui acid, pH-ul este factorul principal pentru investigarea efectelor diferitelor alimente.
PH-ul unei substante se masoara pe o scara de la 0,00 la 14,00. Valoarea de mijloc 7,00: nici acida, nici alcalina. Apa are un pH egal cu 7,00. Cu cat valoarea pH-ului este mai mica cu atat solutia este mai acida; cu cat valoarea este mai mare, cu atat solutia este mai alcalina.
PH-ul lichidelor din corp este masurat mult mai precis decat prin simple numere intregi; se exprima, de obicei, cu zecimale, ca de exemplu 6,2 sau 7,35. Este o diferenta mare intre doua valori intregi consecutive pe scala pH-ului.
PH-ul lichidelor din organism nu este constant, se modifica in functie de imprejurari. Daca inregistreaza fluctuatii prea mari sau pe perioade lungi, atunci puteti intampina probleme de ordin fizic. Este important sa stii ca toate mediile lichide din organism cu exceptia lichidului gastric, sunt alcaline.
Exista multe medii lichide in corpul uman: sange, bila, suc pancreatic, lichid gastrointestinal, lichid cerebrospinal, lichid sinovial, saliva, urina, umoarea aapoasa si altele. Cantitatea medie de lichide din corpul unui adult se apropie de 43 de litri. Lichide exista in interiorul celulelor, in exteriorul acestora, ca parte a sangelui, in jurul articulatiilor, creierului si maduvei spinarii, in interiorul si in jurul organelor. Toate sunt alcaline. Aceasta inseamna ca ar trebui sa aiba un pH peste valoarea de 7,0.
Avem un organism ce contine peste 40 de litri de lichid, care, majoritatea, ar trebui sa fie alcalin si, cu toate acestea, cateva organe vitale produc sau contin substante foarte acide. Putem intelege de ce sucul gastric are pH-ul cuprins intre 1,00-3,50: acizii puternici pot descompune unele substante dificil de digerat. Variatii foarte mari ale pH-ului apar la lichidele ce sunt eliminate din corp.
Mai jos sunt explicate valorile pH-ului de-a lungul canalului alimentar. Vom incepe cu sistemul digestiv- cavitatea bucala. Aici se gaseste saliva. Valoare de referinta a pH-ului salivei ar trebui sa fie intre 6,50 si 7,50.
Saliva contine o enzma numita ptialina. Functia ei este de a degrada moleculele mari de amidon in unitati mai mici, care pot fi folosite mai departe in stomac. Ptialina isi indeplineste functia la un pH mai mare sau egal cu 6,5.
u ne putem astepta la o enzima proiectata sa functioneze intr-un mediu alcalin sa se comporte adecvat intr-un mediu acid. Saliva cainilor are un pH care variaza intre 3,0 si 5,0.
Dar cainii nu au o hrana bazata pe amidon, ei sunt carnivori. Saliva lor are aceeasi functie de predigestie ca si cea umana, dar trebuie sa actioneze asupra unor substante mult mai dure. Saliva umana a fost proiectata sa pregateasca hrana vegetala pentru digestie.
In „”stramtoarea”” aflata intre esofag si stomac pH-ul este extrem de acid 2,00. Sucul gastric, inclusiv acidul clorhidric, este produs aici. Acidul clorhidric este un acid tare, secretat de celule din peretele stomacului. Tot aici gasim o enzima, numita pepsina care se formeaza din pepsinogen.
epsina incepe digestia proteinelor in stomac. Atmosfera de aici este prielnica activitatii ei. Aceasta enzima actioneaza cel mai bine la un pH cuprins intre 2,00 si 3,00. Stomacul are un pH extrem de acid, glandele gastrice din peretele stomacului secreta sucurile digestive necesare acestui proces.
Pancreasul are doua functii distincte, dar in egala masura de importante. Are atat secretie interna cat si externa. Ca si secretie interna, hormonii inclusiv insulina este produsa si eliberata in sange.
Secretia externa este reprezentata de sucul pancreatic cu un pH de 8,0. Este un lichid clar, asemenea salivei si se scurge dinspre pancreas cam un litru pe zi.
Ficatul produce intotdeauna bila alcalina; daca acest proces nu se desfasoara intr-un mod corespunzator, bila nu se mai produce. Tot ce provine din ficat are un pH mai mare sau egal 7,1; putand ajunge pana la8.6
pH-ul normal (extracelular)
- sange 7,35-7,45
- lichid cerebrospinal 7,30-7,50
- saliva 6,50-7,50
- suc gastric 1,00-3,50
- suc duodenal 4,20-8,20
- fecale 4,60-8,40
- bila hepatica 7,10-8,50
- bila din vezica biliara 5,50-7.70
- suc pancreatic 8,00-8,30
Corpul tau trebuie sa raspunda la absolut orice ii oferi sub forma de hrana. Tipuri diferite de alimente dau nastere la raspunsuri diferite. Unele lasa in urma reziduuri acide dupa ce sunt digerate, altele reziduuri alcaline. Tipul de reziduuri are rareori legatura cu aciditatea alimentului in sine atunci cand il gusti.
Portocalele si lamaile, de exemplu, sunt acide, dar dau nastere la reziduuri alcaline. Secretul sanatatii consta in a sti ce actiune are fiecare aliment in parte si in a pastra un echilibru intre cele doua tipuri, astfel incat organismul sa poata functiona in parametrii optimi.