Diabetul este o afectiune a vremurilor noastre. Este o boala cronica grava ce se manifesta prin excesul de zahar in sange sau in urina.
Dieta pentru diabetici este foarte importanta, practic este o dietoterapie, regim alimentar, ce are menirea de a repartiza consumul de alimente in mod echilibrat pe parcursul zilei.
Pentru a fi eficienta, dietoterapia, trebuie sa fie individualizata in functie de varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si de eventualele boli asociate (obezitate, hipertensiune arteriala, afectiuni renale, etc.).
Diabetul zaharat se imparte in:
- diabetul zaharat de tip I (insulino-dependent, cei ce sunt tratati cu insulina)
- diabetul zaharat de tip II (noninsulino-dependent).
Utilizarea glucozei in celule depinde de un hormon: .
insulina. Secretata de pancreas, insulina participa la regularizarea nivelului de glucoza din sange. Mentinerea unei concentratii suficiente este extrem de importanta pentru necesitatile energetice ale organismului, si in particular pentru celule din creier.
Insulina nu poate fi luata sub forma de pastile, deoarece, sucurile digestive din stomac distruge eficacitatea ei.
Pecientii cu diabet zaharat de tip I, ar trebui sa consume zilnic aproximativ 30-35 calorii pe kg/corp.
Pentru pacientii cu diabet zaharat de tip II, sunt diete pentru diabet, ce nu trebuie sa depaseasca 1500 -1800 calorii pe zi, Aceste diete ajuta la pierderea in greutate apoi la mentinerea greutatii corporale ideale.
Cu toate acestea, dietele vor varia in functie de vārsta persoanei, sexul, inaltime, nivelul de activitate, greutatea actuala. La pacientii obezi, dieta pentru diabetici, are mai multe calorii, initial, pana se ajunge la o greutate mai mica. Acest lucru se datoreaza faptului ca trebuie alimentat cu calorii un organism mai mare.
O dieta pentru diabetici de 1600 calorii pe zi pentru pacientii obezi nu este indicata, deoarece pierderea in greutate se face repede si nu este sanatoasa pentru organism.
Barbatii cu multa masa musculara, in general, au nevoie de mai multe calorii. Muschii ard pe ora mai multe calorii decat grasimea (un motiv in plus de a face exercitii regulat). De asemenea, persoanele care au o activitate fizica redusa, dieta pentru diabetici, va avea un numar mai mic de calorii.
Carbohidratii ar trebui sa constitue aproximativ 50% din caloriile zilnice. Consumul de carbohidrati mai mic, in dieta pentru diabetici, este direct proportional cu nivelul mai mic de zahar din sange. In dieta pentru diabetici trebuie privilegiate glucidele complexe.
Se recomanda a fi consumate la fiecare masa: cereale complete, orez si alimente bogate in fibre: legume, leguminoase, painea de graham, fructe proaspete. Beneficiile dietelor cu un consum de carbohidrati mic, pot fi anulate de problemele dietelor cu un consum mai mare de grasimi, folosite in compensarea carbohidratilor. Această problemă poate fi īmbunătăţită prin īnlocuirea grăsimilor mononesaturate şi polinesaturate cu grăsimi saturate.
Pacientii cu diabet zaharat trebuie sa se adreseze unui dietetician sau medicului nutritionist, pentru a gasi dieta si regimul alimentar potrivit, si cate calorii au nevoie pe zi . Este foarte important principiul de numarare al carbohidratilor si cum poate ajuta la dieta pentru diabetici, controlul nivelului de zahar din sange.
Mezelurile, grasimile saturate continute in patiserii, carnea grasa, produsele lactate integrale trebuie scoase din uz. Sa se prefere pestele, carnea slaba de pui sau de curcan, laptele de soia. Trebuie consumate si cantitati de lipide cum ar fi uleiul de masline. Renunta la alcool. Consumul pe stomacul gol risca sa antreneze o hipoglicemie severa.
Exista trei grupe alimentare: grasimi, proteine si carbohidrati. Este esential sa ai toate cele trei grupe de alimente in dieta pentru a avea o buna nutritie.
Carbohidratii sunt lanturi de mici parti de zahar si reprezinta sursa de energie a organismului”” (dex ’98)
Carbohidratii sunt alimente ce contin zahar si fac nivelul glucozei sa creasca sau sa sa scada in functie de dieta si numarul corbohidratilor consumati. Cea mai mare parte de hidrati de carbon ce-i consumam, provine de la: amidon, fructe si lactate.
Nutrienţi pentru zaharuri pot fi, identificati in anumite produse alimentare prin terminatia -OZA (fructoza, glucoza, zaharoza), toate sunt zaharuri. Uita-te la indicatia etichetelor de pe produsele alimentare pentru a identifica alimentele cu grad ridicat de zahar. Fiecare gram de carbohidrati furnizeaza 4 calorii.
O persoana cu diabet zaharat, ce urmeaza o dieta pentru diabet de 1600 calorii pe zi, ar trebui să obţine 50% din aceste calorii din carbohidrati. Asta inseamna un total de 800 de calorii din carbohidrati.
Dieta pentru diabetici trebuie sa raspandeasca cele 800 calorii din carbohidrati pe durata unei zile.
Un exemplu pentru a intelege consumul de carbohidrati si de calorii in cazul unei diete pentru diabetici.
Avem o felie de tort cu glazura de ciocolata estimata la 80g greutate. Aceasta felie va oferi 300 calorii. Calorii ce se regasesc in 50 g carbohidrati si 20 g grasimi. Inainte de a manca acea felie de tort puneti-va cateva intrebari: Se potriveste in planul de dieta aceasta felie de tort?
Am 300 calorii libere din cele 1600-1800 disponibile pentru o zi? Exista alta optiune pentru a micsora numarul carbohidratilor si grasimilor?
Există filosofii diferite asupra dietelor si regimurilor alimentare. In Romania numarul diabeticilor s-a dublat si se datoreaza unor proaste deprinderi alimentare, precum consumul in exces al prajelilor, fripturilor grase si al bauturilor dulci. Ceea ce a fost prezentat, reprezinta un ghid cu anumite principii generale in dietele pentru diabetici.