Mai mult de 9500 de cetățeni din 12 țări din toată lumea (Barbados, China, Egipt, India, Indonesia, Mexic, Nigeria, Rusia, Serbia, Africa de Sud, Suda și Vietnam) au răspuns întrebărilor unui chestionar referitor la rezistența la antibiotice.
Iată numai câteva dintre idele greșite ale acestora cu privire la folosirea antibioticelor
- Trei sferturi dintre respondenți (76%) cred că rezistența la antibiotice are loc atunci când organismul uman este rezistent la antibiotice. În realitate, bacteriile, nu oamenii sau animalele, devin rezistente la antibiotice, iar împrăstierea bacteriilor cauzează infecții greu de tratat.
- Două treimi (66%) dintre respondenți cred că oamenii care respectă modul de administrare al anbibioticelor prescrise de doctori nu sunt in pericol. Aproape jumătate (44%) dintre cei intervievați cred că rezistența la antibiotice este doar problema oamenilor care iau antibiotice în mod regulat. În realitate, oricine, la orice vârstă, în orice țară, poate dobândi o infecție cu bacterii rezistente la antibiotice.
- Mai mult de jumătate (57%) dintre respondenți cred că ei, personal, nu pot face nimic pentru a stopa rezistența la antibiotice, în timp de două treimi (64%) cred că experții din domeniul medical vor putea rezolva problema rezisteței la antibiotice înainte ca aceasta să devină de neoprit.
Iată cum arată rezultatele din Egipt (511 interviuri față în față)
Mai mult de trei sferturi dintre respondenți spun că au luat antibiotice în ultimele 6 luni, iar 72% spun că acestea au fost prescrise de un doctor sau de o asistentă.
55% dintre respondenți cred, în mod eronat, că trebuie să nu mai ia antibiotice în momentul în care se simt mai bine, în loc de a continua întregul tratament. Mai multe de 3 sferturi cred, în mod eronat, că antibioticele pot trata răceala și gripa. Mai puțin de un sfert (22%) au auzit de termenii de resistență la antibiotice.