Organismul se lupta tot timpul cu acizii. Cei produsi in interior sunt relativ slabi si nu creeaza probleme. Pe de alta parte, acizii proveniti din hrana prea bogata in proteine si din alte surse alimentare sunt mai puternici si produc multe probleme.
Corpul uman este o entitate alcalina, acizii nu-i sunt deloc straini. Acizii sunt produsi tot timpul. Celulele isi desfasoara activitatea intr-un mediu alcalin, si, cu toate acestea produc acizi in vreme ce functioneaza; si celule vii functioneaza tot timpul. Acesti acizi nu afecteaza organismul pentru ca sunt slabi si se elimina usor prin plamani. Din cauza lor respiri greu cand faci un exercitiu fizic intes. Organismul se debaraseaza de acizii produsi de celulele care lucreaza.
Cea de-a doua sursa de acizi nu este nici inofensiva
si nici usor de ignorat (reziduurile acide din alimente)Acestea sunt mult mai puternice decat acizii produsi de celule si trebuie neutralizate inainte de a putea fi eliminate prin rinichi. Alimentatia americanilor este constituita din 75%-95% alimente producatoare de reziduuri acide. Majoritatea alimentelor nu sunt acide in forma in care sunt consumate, dar reziduurile acide apar in timpul prelucrarii lor. Alimentele de baza producatoare de acizi sunt: produsele de carne, lactatele si cerealele. Acizii rezultati din prelucrarea acestora sunt eliminati prin rinichi si prin sistemul digestiv, dar trebuie sa fie mai intai neutralizati.
Procesul de neutralizare se numeste tamponare. Daca nu ar fi neutralizati, acestia ar arde tesuturile sensibile aflate de-a lungul tractului digestiv.
Persoanele care prezinta simptome de usturime si disconfort cand urineaza s-ar putea intreba daca nu cumva s-a diminuat capacitatea de eliminare a acizilor alimentari.
Durerea sau usturimea au rolul de a indica faptul ca rezervele de substante minerale neutralizante sunt epuizate si ca organismul a inceput sa se adapteze modului de functionare pentru supravetuire si nu pentru confort.
Senzatia de usturime la urinare poate fi ameliorata prin consumarea, timp de cateva zile, a catorva pahare de suc de afine pe zi. Singurul mod de a imbunatati conditiile care au dat nastere problemei este consumarea unor alimente capabile sa refaca depozitul de minerale neutralizante – rezerva alcalina.
Rezerva alcalina este linia defensiva impotriva efectelor negative ale reziduurilor alimentare acide. Daca acizii produsi nu sunt neutralizati, mediul intern va deveni atat de toxic incat sistemele nu vor mai putea functiona. Rezerva alcalina este constituita din minerale care contracareaza efectele acizilor alimentari. Principalele minerale sunt: sodiul, calciul, potasiul si magneziul.
Acestea se obtin doar din fructe si legume si nu din sarea de masa sau suplimentele vitaminice. Fructele si legumele contin minerale organice; sarea de masa si pilulele vitaminice contin minerale anorganice. (Organic= usor de separat; Anorganic= strans legat).
Organismul foloseste minerale organice pentru a tampona (neutraliza) reziduurile acide din alimente.
Cel mai important dintre aceste minerale este Sodiul. Mineralele neutralizante sunt o parte integranta pentru rezerva alcalina. Cea mai mare parte a sodiului folosit pentru tamponare este stocata in ficat si muschi, gata sa fie folosite la nevoie. Dupa cum se intampla cu majoritatea substantelor folosite la cerere, rezervele se vor epuiza daca nu sunt inlocuite.
Sodiul din rezerva alcalina este folosit de fiecare data cand mancati proteine si alimente care produc acizi. Daca nu-l inlocuiesti mancand fructe si legume, rezerva se va epuiza ca painea calda. Aceasta nu inseamana ca vei fi cuprins brusc de slabiciune sau ca vei muri in momentul in care depozitul de sodiu s-a terminat. Exista surse alternative de minerale precum calciul, care se gaseste din belsug in oase.
Problema este ca, de fapt, calciul ar trebui sa indeplineasca alta functie – sa indeplineasca duritatea oaselor. Daca este folosit in alte scopuri, nu-si va mai putea indeplini functia sa primara. Osteoporoza apare atunci cand calciul a fost folosit pe post de inlocuitor pentru a te scoate din incurcatura provocata de obiceiurile alimentare. In caz de supravetuire, asa se va intampla. Poti trai cu niste oase sfaramicioase, dar nu poti supravetui daca mediul intern al organismului devine prea acid.
Cei mai multi acizi din fructe sunt organici si, deci, usor de prelucrat si eliminat, lasand in urma lor reziduuri alcaline. Acizii organici sunt transformati in acid carbonic – un acid slab. Acesta este transformat in dioxid de carbon, care se elimina prin plamani. Nu numai ca fructele nu-ti incarca organismul cu acizi, dar ele asigura si sodiul organic necesar refacerii rezervei alcaline. Fructele si legumele pot avea un gust acid, dar lasa in urma substante alcaline ce refac rezervele organismului.
Esti intr-un real pericol daca mananci prea multe alimente producatoare de acizi fara se le echilibrezi cu minerale neutralizante.
Cand organismul trebuie sa lupte pentru a-si mentine pH-ul la limita de supravetuire, esti predispus la unele boli care se dezvolta in timp, sau chiar mai rau.
Ai nevoie de mai multe alimente alcalinizante decat acidifiante. Atata tot!