Ciocolata este cu siguranţă un desert pe care toată lumea îl preferă, însă dacă vorbim de calitate şi gust, ciocolata făcută în casă este peste aşteptări. Extrem de delicioasă, ciocolata este considerată a fi „Un dar de la Dumnezeu”, o bucurie a sufletului, dacă ştim să o preparăm şi să o consumăm cu moderaţie.
Atunci când vrem să ne răsfăţăm simţurile este important să alegem o ciocolată bună. Diferenţa dintre ciocolata din comerţ şi cea făcută în casă este dată de ingredientele folosite.
Am realizat asta pentru că am observat în ultimul timp, la tot mai multe mărci de ciocolată, un gust sintetic, departe de gustul pe care îl ştiam eu că mi-l oferea ciocolata pe care o făcea mama când eram mică. Aşa am testat pentru prima oară reţeta de ciocolată de casă. Chiar dacă nu consumăm foarte des ciocolată, mi-am dorit să le ofer copiilor mei o ciocolată de calitate.
Iată reţeta
- 100 grame unt
- 250 grame lapte praf
- 50 grame cacao
- 100 ml apă
- 200 grame zahăr
- Opţional, puteţi adăuga arome şi fructe uscate, sau nuci, după gust. Eu am adăugat de această dată, doar esenţă de rom.
Mod de preparare
Într-o cratiţă se pune apa şi zahărul la topit, iar când acesta începe să fiarbă se lasă focul mic şi se fierbe siropul fix 5 minute, pentru o consistenţă potrivită a ciocolatei. După cele 5 minute, se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă untul. Se amestecă uşor cu o spatulă până când acesta se topeşte în totalitate, după care se adaugă laptele praf, trecut prin strecurătoare, pentru a evita formarea de cocoloaşe, apoi cacaoa, iar la sfărşit aromele. Se amestecă totul foarte bine, cu un tel pentru prăjituri, după care ciocolata se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dacă aveţi forme mici, puteţi să turnaţi ciocolata direct în forme. Se dă la rece pentru 5-6 ore, după care se răstoarnă tava pe o planşetă pentru ca ciocolata să poată să fie porţionată după preferinţe.
Încercaţi, gustul ciocolatei de casă este imcomparabil mai bun faţă de cel al ciocolatei din comerţ!