Astăzi, 15 noiembrie 2015 este prima zi din Postul Crăciunului ce va dura până pe 25 decembrie, atunci când vom putea gusta și din celelalte bucate. Pentru că aceasta este o perioadă de purificare a trupului şi a spiritului, trebuie să avem grijă să nu ne înfometăm până la epuizare, oferind organismului energia necesară din alimente combinate corect, împlinind în același timp spiritul.
Pentru că în perioada de post putem câdea cu ușurință în capcanele alimentare datorită multitudinii de semipreparate pe care le oferă piața la ora actuală, este bine să știm ce consumăm și ce trebuie evitat pentru a nu ieși la finalul perioadei de post cu carențe alimentare și kilograme în plus.
Alegeri alimentare corecte în perioada de post
Înlocuiți proteinele din carne cu surse de proteine vegetale pentru a nu vă simți lipsiți de energie. Consumați așadar ciuperci, linte, mazăre, fasole, nuci, orez integral, frunze verzi și semințe. Puteți alege să preparați tocănițe, salate, supe creme, ori sote-uri, condimentate cu ierburi aromate, usturoi și piper. Proteine mai găsim şi în lapte de soia, de migdale, sau alte ingrediente vegetale, iar alegerea lor este una foarte bună.
Evitați să exagerați cu pâinea, pastele făinoase și cartofii, pentru a nu vă periclita silueta. Alegeți pâinea integrală, pastele integrale, iar cartofii neapărat trebuie preparați la cuptor.
Introduceți în meniu salatele. Acestea au o densitate caloric mică. La un volum mare, aduc puţine calorii şi o densitate nutriţională mare, furnizând vitamine, enzime şi minerale necesare bunei funcționări a organismului.
Legume cum ar fi – morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, ardei, roşii, urzici, lobodă, spanac, broccoli precum şi alte legume – nu trebuie să lipsească din meniul de post.
Pentru că Postul Crăciunului oferă multe zile în care putem consuma pește, avem ocazia de a furniza organismului importante cantități de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu).
Mierea, cerealele și fructele sunt alegeri ce pot fi cu ușurință consumate ca și gustări între mese, pentru un plus de energie.
Evitați să consumați alimente procesate precum pate-uri vegetale, salamuri din soia, cașcaval vegetal, sau alte asemenea produse deoarece sunt adevărate bombe alimentare. Preparați-vă singuri în casă pate-uri de linte, hummus, sau caju și consumați-le alături de legumele preferate.
Nu trebuie să uităm de hidratare, de aceea un consum de aproximativ 2 litri de apă este necesar.