Timp de preparare: 60 minute.
Ingrediente:
- 1/2 cubulet de drojdie
- sare
- doi catei de usturoi
- 500 grame de rosii
- o legatura busuioc
- 200 ml rosii decojite (de la conserva)
- cinci cepe
- piper
- cinci linguri de ulei
- 75 gr branza gorgonzola
- 500 gr faina
75 gr branza mozzarella
Preparare: Puneti faina intr-un castron. Sfaramati 1/2 cubulet de drojdie, adaugati 50 ml apa calduta si framantati-l cu putina faina. Lasati-l 15 minute acoperit, la loc cald. Adaugati, o lingurita de sare, doua linguri de ulei, 200 ml apa calduta si restul de faina si framantati bine aluatul, apoi acoperiti-l cu un servet umed si lasati-l sa dospeasca la cald 45 minute.
Curatati ceapa, taiati-o inele apoi claiti-o intr-o lingura de ulei pana devine transparenta. Curatati usturoiul si zdrobiti-l. Spalati rosiile si taiati-le felii. Spalati bine busuiocul apoi rupeti-i frunzulitele si tocati-l. La final, taiati branza mozzarella si gorgonzola in cubulete.
Framantati aluatul si impartiti-l in patru parti. Intindeti-le pe rand pe o suprafata presarata cu faina pana obtineti 4 blaturi (24 cm). Apoi lasati-le 20 de minute la cald. Incingeti cuptorul pana la 180 grade C. Presarati pe blaturi rosiile decojite pasate, feliile de rosii, ceapa, usturoiul, branza, verdeata. Condimentati, puneti restul de ulei si dati-le 25 de minute la cuptor.
Pizza cu branza si peste
Timp de preparare: 45 minute.
Ingrediente:
- 1/2 cubulet de drojdie (cca 21 gr)
- un varf de cutit de zahar
- 450 gr faina
- sase linguri de ulei de masline cu busuioc
- o lingurita sare
- doua cutii sardele
- 100 ml rosii pasate (conserva)
- piper
- o lingurita busuioc tocat
- cate 250 gr rosii galbene si rosii
- 250 gr branza mozzarella
Preparare: Sfaramati 1/2 de cubulet de drojdie si amestecati-l cu 200 ml apa calda si zahar. Adaugati faina, 4 linguri de ulei si sare apoi lasati aluatul cca 60 minute la cald, acoperit.
Incingeti cuptorul pana la 200 grade C. Amestecati sardelele cu rosiile pasate (din conserva). Condimentati cu sare, piper si busuioc. Spalati rosiile si taiati-le in felii subtiri. Taiati si branza felii.
Impartiti aluatul in doua parti egale, intindeti-le si puneti-le in doua forme de pizza (30 cm) date cu ulei. Ungeti-le cu pasta de peste si rosii. Presarati feliile de rosii si branza. Stropiti cu restul de ulei si dati-le 20 de minute la cuptor. Eventual ornati cu busuioc.
Pizza cu spanac si mezeluri
Timp de preparare: 45 minute.
Ingrediente:
- 450 gr faina
- un plic de drojdie uscata
- un varf de cutit de sare
- piper
- patru linguri de ulei de masline
- 425 ml rosii (conserva)
- 60 gr mezel feliat
- 75 gr parmezan ras
- o legatura de spanac
- o lingura de otet aromat
- un varf de cutit de zahar
Preparare: Amestecati drojdia cu faina. Puneti si sare, 3 linguri de ulei, 200 ml apa calduta si framantati aluatul. Lasati-l 45 minute la loc cald, acoperit.
Fierbeti rosiile, pasati-le si condimentati-le. Impartiti aluatul in doua parti, intindeti-le, apoi asezati-le in doua forme de pizza unse cu ulei si lasati-le 15 minute sa dospeasca.
Incingeti cuptorul pana la 200 grade C. Ungeti blaturile cu sosul de rosii, presarati mezelul feliat si parmezanul ras, apoi dati-le 20 minute la cuptor. Spalati spanacul si tocati-l. Incingeti o lingura de ulei, stingeti-o cu otet, puneti spanacul in tigaie si condimentati cu sare, piper si zahar. Ungeti blaturile cu spanac si presarati-le cu parmezan ras.
Sfatul profesionistului
Aluatul dospit, framanatat cu drojdie devine mult mai fraged si capata un gust deosebit daca veti aduga la 500 gr faina doi cartofi cruzi, de marime potrivita, dati pe razatoarea cu dinti fini!
Extrasfat
- Branza este un aliment usor alterabil de accea are nevoie de conditii speciale de pastrare la frigider. Daca doriti sa nu se usuce, este recomandat sa aplicati pe bucata de branza un strat subtire de unt!
- Nu aruncati rosiile care au fost pastrate prea mult timp la frigider! Este suficient sa le opariti in apa cu sare, sa le indepartati coaja si sa le puneti intr-o punga de plastic la congelator. Le puteti folosi oricand pentru sosuri, supe sau garnituri.
- Daca veti presara sare, imediat dupa terminarea coacerii, peste aluatul care creste prea mult in cuptor, veti reusi sa opriti fenomenul.