Tarta cu prune
- timp de preparare: 30 minute
- timp de coacere: 30 minute
Ingrediente pentru 12 bucati
Pentru aluat: 250 g faina, 150 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare
Pentru umplutua: 750 g prune, 50 g migdale, 3 linguri gris, 3 linguri zahar, 40 g unt
Mod de preparare
Din toate ingredientele se framanta un aluat, care se tine circa 30 de minute la rece (acoperit).
Aluatul se intinde apoi pe planseta de lucru, presarata cu faina, dandu-le forma unui cerc cu diametrul de 30 cm.
Se unge o forma de tarta cu unt, se imbraca in aluat, iar peste aluat se presara grisul.
Se spala prunele, se taie in doua, se scot samburii.
Se asaza jumatatile de prune pe aluatul pe care s-a presarat gris si, peste ele, se presara mai intai migdale, apoi 3 linguri de zahar si bucatele de unt.
Tarta se coace aproximativ 40 de minute in cuptorul incins.
Prune in aluat fraged
- timp de preparare: 40 minute
- timp de coacere: 45 minute
Ingrediente
750 g prune, 250 g unt moale, 50 g zahar, 1 varf de cutit sare, 4 galbenusuri, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri smantana, faina cat cuprinde, 2 linguri pesmet, 1 plic zahar vanilat, 3 linguri zahar pudra.
Mod de preparare
Se spala prunele, se indeparteaza samburii, fara sa le desfaci de tot.
Aluat. Se freaca untul de 50 g zahar, se adauga, pe rand, galbenusurile, smantana, praful de copt si faina cat cuprinde (pana se obtine un aluat potrivit de tare). Se lasa 30 de minute la rece.
Se intinde din aluat o foaie groasa de 1 cm, apoi se decupeaza discuri cu diametrul de 7-8 cm. Se presara putin pesmet fin, se pune cate o pruna, apoi se strange aluatul deasupra si se acopera punctul de unire cu o bucatica de aluat in forma dorita.
Se introduce tava in cuptorul incins si se coace la foc potrivit.
Se pudreaza cu zaharul pudra, amestecat cu vanilia.
- timp de preparare: 25 minute
timp de coacere: 55 minute
Ingrediente pentru 12 bucati
- 1 kg prune, 8 oua, 2 cani zahar, 10 linguri apa, 5 linguri ulei sau unt topit, 2 cani faina, 1 praf de scortisoara pisata, unt pentru forma
Mod de preparare
Se curata prunele de samburi si se taie in doua, apoi se presara scortisoara pisata si se lasa deoparte.
Se amesteca intr-o cratita 2 cani de zahar cu 10 linguri de apa si se lasa la foc mic, pana cand se topeste tot zaharul.
Albusurile se bat spuma tare. Batand mereu, siropul de zahar fierbinte se toarna treptat in spuma de albusuri.
Apoi se adauga, pe rand, galbenusurile, uleiul si, la sfarsit, faina si se bate continuu.
Se toarna aluatul intr-o tava patrata sau dreotunghiulara, unsa cu unt si tapetata cu faina, apoi se aranjeaza jumatatile de prune cu taietura in sus.
Se lasa sa se coaca la foc potrivit circa 55 de minute. Se taie patrate si se pudreaza cu zahar vanilat.