Dieta elvetiana promite pierderea unul kilogram pe zi, fara a presupune infometarea. In dieta elvetiana mananci pe saturate dar, un singur aliment pe zi.
Luni- zi de sucuri, marti- zi de cartofi, miercuri- orez, joi- fructe, vineri- paste, sambata- legume, duminica- tot ce vrei.
Prima zi- sucuri
Dimineata la pranz si seara se consuma sucuri de fructe si legume (600 calorii). Se bea in total 1,5 l de suc. Sucurile pot fi amestecate dupa dorinta. Indicat ar fi sa se consume proaspete, stoarse inaintea consumarii. Atunci continutul de vitamine e foarte mare.
Recomandam:
- pentru o senzatie de satietate- 350g castraveti plus o lingura de patrunjel si leustean tocat, se baga in centrifuga apoi se amesteca cu 75 ml suc de rosii, dupa care se adauga suc de lamaie.
- pentru un aport de vitamina C- o portocala si un grapefruit stoarse in acelasi pahar. Se amesteca cu suc de lamaie.
- pentru reglementarea digestiei in dieta elvetiana- 150ml suc de sfecla rosie amestecat cu 150 ml suc de telina, se adauga o lingurita de otet de mere.
- pentru circulatia sangelui- 200ml suc de ananas, 150 ml suc de portocale, 50 ml suc de lamaie.
- pentru un aport de vitamina A- 200ml suc de morcovi, amestecat cu 100 ml suc de mere si o lingura de ghimbir ras.
A doua zi – cartofi
Se consuma in regimul alimentar al dietei elvetiene un kilogram de cartofi pe zi (700 calorii).
Se fierbe un kg de cartofi si se pregatesc astfel:
- pentru salata- se taie cartofii cubulete sau felii si se amesteca cu putin suc de lamaie.
- pentru piure- zdrobeste cartofii fierti, amesteca cu putin lapte si presara pe ei patrunjel.
La ziua de cartofi se ingaduie un ou fiert. Se poate bea o cafea sau ceai. Poti consuma fructe.
A treia zi – orez
In ziua a treia a dietei se mananca orez impartit in portii. Trebuie retinut ca orezul la fierbere preia o cantitate dubla de apa. Din 200g orez uscat (800 calorii) se obtin 600 g orez fiert.
Se mananca 200 g de orez (fiert in apa fara sare). Se imparte in cinci portii, ideal este ca portiile sa se manance ca atare. Este un meniu sec, drept pentru care se poate aduaga dupa gust, suc de rosii, suc de portocala sau grapefruit.
Trebuie sa bei cel putin doi litri si jumatate de apa. Orezul, in afara de vitamina B si E, contine si saruri minerale: fier, mgneziu, potasiu (un adevarat maestru al deshidratarii). Asa cum natriul din sarea de bucatarie retine apa in organism, potasiul o elimina. De aceea trebuie sa bei multa apa.
A patra zi – fructe
Incepe ziua cu un dejun de 200 calorii. O felie de paine secara sau graham, o felie de sunca presata sau branza uscata. Dieta elvetiana include fructele. Se consuma aproximativ 1,5 kg de fructe (aprox. 750 calorii).
Bananele fac exceptie deoarece au prea multe calorii, toate celelalte fructe sunt admise. Se pot consuma ca atare, pregatite in salate sau crude. Zaharul este exclus.
Se pot face diferite combinatii de fructe (kiwi cu pepene galben, capsuni cu pepene rosu, pere cu struguri, mere amestecate cu mure, piersici cu zmeura). Fructele contin enzime ce activeaza metabolismul si coboara necesarul de calorii.
A cincea zi – paste
Ziua de paste aduce un aport de 900 calorii. La micul dejun poti manca un ou fiert cu o felie de graham prajit si un strat subtire de unt (aprox. 200 calorii). De retinut ca, pastele isi maresc volumul la fiert din 200 g de paste uscate se obtin 500-550 g paste fierte.
Se pot prepara in diferite moduri: Paste cu verdeturi tocate marunt (marar, patrunjel) deasupra poti rade putina branza uscata (30 g). Paste amestecate cu o rosie taiata marunt, cateva linguri de mazare. deasupa patrunjel. Se bea 2, 5 l de lichide.
Indiferent daca sunt spaghetti, scoici, melcisori, pastele contin 70% carbohidrati, care se ard greu (ceea ce face ca senzatia de foame sa dispara). Carbohidratii activeaza in creier hormonul fericirii, serotonina, si asta ne da o dispozitie buna.
A sasea zi – legume
Se mananca la alegere legumele care iti plac. Se consuma in ziua sase a dietei elvetiene un kilogram de legume. Daca se doreste jumatate din cantitatea legumelor se poate fierbe. Poti prepara salate din rosii, castraveti, morcovi, ridichi. La salate adauga doua linguri de suc de lamaie sau otet.
Se poate manca un ou fiert sau 100 g de branza.
A saptea zi- tot ce iti doresti
Daca ai tinut regimul alimentar al dietei elvetiene timp de sase zile nu ai cum sa nu slabesti cateva kilograme. In mod normal ar trebuie sa se piarda cam un kilogram pe zi. De aceea in ziua a saptea se face un meniu de 1000 calorii, avand senzatia ca mananci ca la o petrecere.
Meniul zilei poate contine: un gratar din muschi de vita sau carne de pasare, cartofi fierti, salata verde, ceapa verde, rosii, ardei, piept de pui, branza. Se poate manca paine prajita, si ca desert de doua ori pe zi capsuni 250 g, fara zahar.
Trebuie tinut cont la alcatuirea meniului de gramajele alimentelor. la micul dejun se poate servi o cafea neindulcita. In timpul zilei trebuie consumate fructe si baute multe lichide.