Legumele sunt regeneratoare si imbunatatesc metabolismmul; ele contin: aminoacizi, minerale, saruri, enzime si vitaminele necesare cu conditia sa fie consumate proaspete, crude.
Partea vitala a legumelor este in suc, de aceea omul trebuie sa se hraneasca cu legume crude, nefierte, si sa le mestece corect. Cum un obicei de-o viata nu se poate schimba imediat, trecere la alimentatia bazata pe suc de legume poate produce la inceput deranjamente de neinteles, dar folositoare.
Dieta cu suc de legume crude, proaspete este necesara in orice alimentatie, chiar daca nu se urmeaza o dieta speciala si se mananca orice. Daca ai un regim alimentar intamplator, nerational, dieta cu suc de legume este de mare folos, pentru ca dau corpului elemente active si vitamine ce lipsesc din alimementatia gatita si conservata.
Un regim bazat pe cruditati nu cuprinde cantitatea suficienta de calorii, fiindca o mare parte din continutul hranitor al alimentelor crude este folosit drept energie necesara organelor digestive pentru digestie si asimilare, proces ce dureaza 2-3 ore dupa masa.
In dieta cu suc de legume, situatia este alta, fiind lipsite de fibre, sucul de legume este asimilat in 10-15 minute si este folosit pentru hranirea si regenerarea tesuturilor cu un minim de efort pentru aparatul digestiv.
Cand se prepara sucul de legume este esential ca fibrele sa fie complet terciuite, pentru ca elementele vitale ale legumelor sa treaca in lichid. Sucul de legume nu trebuie considerat aliment concentrat sau medicament ci una din cele mai hranitoare alimente.
Felul si modul de preparare a sucului de legume au o mare influenta asupra rezultatelor obtinute. Daca il extragi incomplet, sucul contine apa vitala organica, dar va avea o cantitate de vitamine redusa si enzime.
Celule corpului se uzeaza si se refac incontinuu, de aici necesitatea ca hrana sa contina provizii ample de substante minerale, enzime, organice si vitamine.
Dieta cu suc de legume se bea o cantitate de lichid fara a simti ca se exagereaza. In general o jumatate de litru cu suc de legume pe zi, este minimi pentru a avea afecte perceptibile. Cand se tine o dieta de detoxifiere, revitalizare se poate bea unul pana la patru litri de suc pe zi. Cu cat in dieta cu suc de legume se bea mai multa cantitate de suc, cu atat mai repede se observa rezultatele.
Sucul se poate prepara cu masina de presat sau zdrobit. Manual nu se pot extrage toate elementele vitale din legume. Extragerea prin centrifugare este partiala, in ceea ce priveste vitaminele. Totusi centrifugarea are importanta deoarece sucurile astfel extrase, contin apa organica, foarte folositoare.
Cea mai buna si eficienta metoda de a obtine suc din legume, este cea prin presare (teasc, presa). Ca o comparatie cu apa potabila obisnuita, se observa ca apa din legume este vital organica, conditia fiind ca legumele sa fie crude si sucul sa fie consumat proaspat, fara imbuteliere sau pasteurizare.
In dieta cu suc de legume, sucul trebuie consumat pe stomacul gol. Nu consuma sucul dupa masa in combinatie cu alte aliment, deoarece se produce fermentatia, care perturba procesul de digestie. Este bine sa eviti combinarea sucurilor de legume cu sucurile de fructe, exceptie facand sucul de morcov si sucul de mar ce pot fi combinate cu alte sucuri.
Daca sucurile de legume sunt proaspete si sunt consumate dupa prescriptii, nu pot face rau. In general rezultatele sunt direct proportionale cu, si anume, cantitatea de suc consumata. Prin dieta cu suc de legume nu se elimina toxinele acumulate de o viata intreaga peste noapte, printr-o minune. Dupa dieta cu suc de legume, organismul se regenereaza, corpul a fost curatat de reziduri si capata energie si vitalitate, evidente pentru oricine.
Trebuie sa tii cont si de curatirea aparaturii in care se face sucul de legume, cat si a vaselor folosite in acest scop. Sucurile de legume sunt alterabile si trebuie luate masuri pentru a le prepara igienic. Se pot pastra la rece si in sticle bine inchise maxim 12 ore.