Loboda rosie (Atriplex hortensis)
Loboda rosie se foloseste primavara si la inceputul verii, atunci cand planta este tanara si frunzele sint fragede. Este bogata in betacaroten provitamina A, vitamina B, K, calciu si acid oxalic. Se poate folosi in salate, ciorbe . Nu are nici gust, nici aroma pronuntate, colorand insa ciorbele in rosu.
Denumirile in cateva limbi de circulatie internationala:
- Engleza: Garden Orache, Red Orach
- Franceza: Arroche rouge
- Germana: Garten Melde
- Italiana: Bietolone rosso
- Spaniola: Armuelle
Leusteanul (Levisticum Officinale).
Leusteanul este folosit in bucataria romaneasca in special pentru parfumarea ciorbelor de carne sau legume. Desi radacina si semintele sint la fel de aromate, din leustean se folosesc doar frunzele.
Acestea se pot folosi si proaspete si uscate, pentru ca spre deosebire de alte plante, frunzele uscate isi pastreaza inca aroma. Frunzele, taiate marunt, se adauga la sfarsitul prepararii ciorbei, cand aceasta este inca fierbinte.
Leusteanul mai este folosit si la parfumarea borsului.
Se gaseste de cumparat proaspat in pietele romanesti de primavara pana toamna. Pentru iarna se poate conserva prin congelare, uscare sau acoperit cu sare intr-un borcan.
Pentru cei care locuiesc in strainatate si doresc sa isi creasca propriile plante, aici gasiti instructiuni de cultivare a leusteanului.
Denumirile leusteanului in alte limbi:
- Engleza: Lovage
- Franceza: Liveche
- Germana: Liebstockl
- Italiana: Levistico
- Spaniola: Liguistico
- Portugheza: Levistico