Nutriţia la rang de artă: clinica de nutriţie Smart Nutrition

Vi s-a întâmplat vreodată ca o întrebare să vă trezească dintr-o stare din aceea de lâncezeală vinovată, dar nu îndeajuns de vinovată încât să te motiveze? Mie da şi m-a lovit fix unde mă durea. Să vă spun: pe la vreo trei-patru luni de la naştere, am ieşit şi eu în lume fără copil. Mi-am luat o bluză laaaaargă (oricum purtam tot hainele din vremea sarcinii) şi am mers la un eveniment. Deşi eram într-o relaţie de negare cu oglinda, nu ştiu ce m-a apucat să fac o poză şi să o mai şi pun online. Am primit câteva like-uri şi un mesaj privat în care una dintre voi m-a întrebat când nasc. Fetelor, m-a întrebat când nasc, în condiţiile în care bebeluşul avea vreo trei luni deja! Când nasc!

Bineînţeles că ea, sărmana, nu avea nicio vină, asta am afişat, asta a văzut. Numai că mie, în contextul acesta, întrebarea mi-a picat în cap ca un trăsnet şi am început să număr zilele până la începerea diversificării fetiţei. În paralel, am început să citesc tot felul de site-uri de nutriţie şi diete, care mai de care. Deşi am scăpat deja de multe kilograme, tot urmăresc ce se întâmplă în sfera de nutriţie, dietă şi sănătate.

Întâmplarea face ca acum câteva zile să fiu invitată la un eveniment de deschidere a unei noi clinici, Smart Nutrition, şi cum am văzut alăturarea celor două cuvinte, am zâmbit. Deci urma să aflu nu doar despre nutriţie, ci despre o nutriţie inteligentă. Încă mă preocupă subiectul şi acum nu mai este vorba numai despre mine, ci şi despre fetiţa mea, pentru care îmi doresc să fiu un exemplu. Aşa că am mers la clinica Smart Nutrition pentru a vedea cum arată, pentru a face cunoştinţă cu medicii şi de fapt, pentru a afla ce anume ascunde conceptul de artă a nutriţiei.

Clinica Smart Nutrition s-a născut din dorinţa de a fi altfel. Trebuie să ştiţi că odată ce treceţi pragul clinicii, cuvântul care vă va urmări peste tot este “personalizare”. Pentru că fiecare pacient e unic şi are dorinţele şi aşteptările lui, totul este personalizat.
Încă de la prima întâlnire veţi purta o discuţie prin care specialistul va stabili obiceiurile voastre alimentare. Veţi completa şi un chestionar, urmând ca până la a doua întâlnire să notaţi într-un jurnal nutriţional ce aţi mâncat şi ce activitate fizică aţi făcut (da, scrieţi cu încredere că aţi urcat scările în loc să luaţi liftul, că aţi coborât cu o staţie înainte şi aţi mers pe jos. Contează!). Scopul este ca medicul nutriţionist să afle cât mai multe despre voi, pentru ca împreună să stabiliţi o dietă care vi se potriveşte. Veţi fi învăţate ce şi cum să mâncaţi la fiecare masă fără a vă frustra, dar urmărind ţelul pe care îl stabiliţi de comun acord. Dietele vor porni de la pacient, se vor plia pe gustul lui.
Deja în acest moment relaţia medic-pacient va ajunge la alt nivel: veţi fi o echipă, lucru care contează enorm! Vă spun din proprie experienţă: profesionalismul care vine la pachet cu căldura, răbdarea şi empatia sunt energie pură într-o astfel de luptă. Chiar şi un zâmbet şi un “hai că se poate!” ajută foarte mult.

Trio-ul este completat de o întâlnire cu un medic psihoterapeut, mai ales în cazul mâncatului emoţional. Este important ca pacientul să conştientizeze că are o problemă, să o accepte şi apoi să pornească la luptă. Mai multe detalii găsiţi şi pe pagina lor de Facebook.

Trebuie să vă mai spun că eu m-am şi bucurat de conceptul acesta nou al Artei Dietei. Mai exact, cât am mişunat prin cabinete (care sunt foarte aerisite şi au o vedere superbă, cu mult verde, apropo), chef Cătălin Petrescu a stat la cratiţă (haha!) şi ne-a pregătit câteva bunătăţi smart (dietetice şi sănătoase, that is). Papilele mele au fost încântate de tartinele cu cremă de brânză aromată şi microplante de mazăre, pe care mi-am propus să le fac în curând (am şi reţeta!, staţi cu ochii pe contul meu de instagram).

Ce am mai făcut la eveniment? Păi, ne-au fost demontate şi câteva mituri legate de alimentaţia corectă. Vă spun doar trei dintre ele. Pe primul, eu, o iubitoare de dulcegării şi paste, ar trebui să îl printez şi să mi-l pun deasupra patului:

Mit: Carbohidraţii ne îngraşă. Se pot concepe regimuri de slăbit care conţin carbohidraţi. Important e tipul de carbohidrat (complex sau simplu), cantitatea consumată şi momentul din zi în care îl consumăm.

Mit (de sezon): telemeaua cu roşii e o combinaţie care îngraşă. Cantitatea mare de telemea consumată poate îngrăşa, nu combinaţia în sine. (Ai citit, Gabi, da?)

Mit: carnea de porc trebuie evitată într-un regim de slăbit. Carnea de porc nu este periculoasă pentru o dietă în cazul în care optăm pentru muşchi. Îl preparăm la cuptor, fiert sau la grătar, fără a adăuga ulei. El are 150 calorii pentru 100 de grame, la fel ca pieptul de pui. Aceeaşi cantitate de pulpă de pui fără piele, preparată la grătar are 190 de calorii!

Dr. Mădălina Truică: “Noi suntem artiştii propriei diete”

Închei spunându-vă doar că eu am plănuit deja o următoare vizită la clinica Smart Nutrition – nu de alta, dar pe Facebook v-am arătat cântarul şmecher pe care îl au şi spuneam atunci că am făcut doi paşi în spate când l-am văzut. Daaa, recunosc, însă voi merge din nou la ei pentru că vreau să aflu exact care sunt procentele de apă, grăsime şi muşchi din corpul meu şi alte informaţii care mă vor ajuta în adoptarea unui stil de viaţă care să mi se potrivească. Pur şi simplu nu vreau să las sănătatea mea pe mâna oricui!

Foto: Simbolul clinicii de nutriţie Smart Nutrition

Voi ce spuneţi? V-ar plăcea să mergeţi la clinica de nutriţie Smart nutrition?

Vă pup şi vă trimit un zâmbet!

Comments

Related Posts

7 Discussion to this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Am doua chestii de spus:
  1. Ce ma enerveaza persoanele care sunt aspre cu cei din jur, dar nu isi acorda si lor aceeasi atentie. In general zic, nu indreptat catre persoana care a facut acel comentariu referitor la tine.
  2. Ma bucur ca apar din ce in ce mai multe astfel de clinici si ca oamenii pot avea la indemana solutii care sa le imbunatateasca viata.
  Mult succes cu ce ti-ai propus!

 2. Claudia Ştirbei says:

  Intotdeauna este mai usor si corect cu ajutor specializat. Este bine de stiut! Multumim de info!

 3. Gabi says:

  Foarte fain! Mi se pare foarte important sa mananci sanatos si si cu frecventa corecta in contextul in care stai 10 ore la birou si pe drumuri 🤔

 4. Maria I. says:

  Buna Adina!
  Super articol!!!
  Desigur ca mi-ar placea sa merg la clinica de nutritie Smart Nutrition!
  Suna atat de bine totul, dar cel mai mult ma bucura ca se pune accent pe suportul in cazul mancatului pe fond emotional.
  Incet, incet se schimba si la noi mentalitatea fata de slabire, diete, regim. Pana la urma e vorba de a gasi un echilibru, ceea ce nu e chiar asa de usor de realizat.
  Inspirat titlul!
  Pupici