Brioşe aperitiv cu broccoli şi brânză – Reţetă în imagini

Reţeta de astăzi este una pe care am creat-o pornind de la reţeta cu muffins cu brânză sărată pe care am pus-o pe blog acum vreo doi ani. Ideea mi-a venit atunci când am început să tot mut un broccoli de colo-colo prin frigider. Ba nu aveam chef de el fiert simplu, ba nu aveam nevoie de garnitură… şi pentru că nu voiam să îl arunc, am adaptat reţeta mai sus menţionată. După ce prima serie a fost un succes, am refăcut-o de foaaaarte multe ori – luam broccoli special pentru aceste brioşe!

Am făcut aceste brioşe aperitiv cu broccoli şi brânză fie sub formă de… brioşe (aşa cum v-o prezint), fie sub formă de chec sau de tartă. Se pretează tuturor vaselor în care puteţi coace şi dacă nu aveţi hârtiuţe de brioşe sau vi se pare prea multă bătaie de cap să le umpleţi pe fiecare, puteţi apela oricând la o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină.

Daaar, haideţi să vă scriu reţeta şi după aceea vă spun şi impresii.

Ingrediente necesare pentru Brioşe aperitiv cu broccoli şi brânză – Reţetă în imagini:

  • 2 ouă;
  • 50 gr smântână;
  • 70 gr unt;
  • 120 gr lapte;
  • 240 gr broccoli;
  • 1 fir ceapă, o legătură de mărar;
  • 150 grame telemea;
  • jumătate de plic de praf de copt;
  • 200 grame făină*.

*În ceea ce priveşte ingredientele, vă asigur că nu este nicio tragedie dacă puneţi două fire de ceapă sau chiar patru. La fel, dacă aveţi 300 de grame de broccoli, nu o să aruncaţi 60. Telemeaua voastră poate fi un pic mai umedă sau mai uscată decât cea pe care am folosit-o eu. De aceea, ce e fain la reţeta aceasta este faptul că ingredientele pot fi modificate şi adaptate din mers – ideea este ca la final să mai adăugaţi o lingură-două de făină astfel încât compoziţia să fie ca o smântână mai groasă. Eu am folosit fix aceste cantităţi, dar le puteţi folosi ca referinţă.

Cum gătim Brioşe aperitiv cu broccoli şi brânză – Reţetă în imagini:

  1. Strângem ingredientele la un loc.
  2. Amestecăm ouăle, laptele, smântâna, adăugăm un praf de piper (dacă telemeaua este foarte puţin sărată, puneţi şi un pic de sare).
  3. Adăugăm untul topit la microunde.
  4. Adăugăm mărarul şi ceapa tăiate mărunt.
    Între timp, punem un vas cu apă la fiert – în el vom băga bucheţelele de broccoli spălate.
  5. Adăugăm făina amestecată cu praful de copt.
  6. A fiert apa, aşa că adăugăm broccoli-ul şi îl lăsăm câteva minute, să se înmoaie uşor.
  7. Tocăm broccoli-ul mai grosier şi îl lăsăm să se răcească.
  8. Adăugăm broccoli-ul şi telemeaua peste compoziţie, amestecăm uşor.
  9. Punem compoziţia în hârtii de muffins/brioşe sau în tavă.
  10. Dăm la cuptor pentru 25 de minute, la 175 de grade. Verificaţi ca brioşele să fie coapte cu ajutorul unei scobitori. Tava va avea nevoie de mai mult timp – în funcţie de mărime şi de cât de gros e stratul de compoziţie, cam de 45 de minute. Ele oricum se coc din exterior spre interior, deci puteţi apăsa uşor. Suprafaţa trebuie să fie fermă, însă uşor elastică.

Rezultatul – Brioşe aperitiv cu broccoli şi brânză – Reţetă în imagini

După cum puteţi vedea, eu am adăugat şi roşioare cherry, iar bobiţele negre sunt de fapt susan negru. Brioşele acestea pot fi considerate şi aperitiv (arată foarte bine dacă le puneţi un steguleţ, o măslină), dar pot fi consumate şi ca atare la micul dejun. Eu le-am făcut cel mai des seara pentru dimineaţă, când le puneam un pic la cuptor pentru a fi călduţe la masă. Sunt delicioase – dacă iubiţi broccoli-ul cel puţin, vă vor încânta! Dacă aţi fost la Ikea, seamănă oarecum cu medalioanele lor din legume, însă cred că ei folosesc şi praz în compoziţie. Iată o idee de ingredient nou care poate fi adăugat!

Ne plac foarte mult, sunt săţioase şi se pot servi şi cu o lingură de smântână alături. Ehe, deja e răsfăţ!

Chiar vă recomand să le faceţi dacă vreţi ceva mai altfel pentru micul dejun – măcar cel din weekend!

Vă pup şi vă trimit un zâmbet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

8 Discussion to this post

  1. Lorelei says:

    Mmm, ce bine arată! Și asta venind de la un non fan broccoli. :))

  2. Foarte buna idee. O sa inlocuiesc brocolli cu conopida, ca am una mare acasa si azi fac briose :))

  3. Amy says:

    Ce bine arata! Se pare ca nu duci lipsa de idei, esti foarte ingenioasa. 😀 Pupici

  4. Alina M. says:

    Arata asa de bine si suna atat de delicios. Trebuie sa o fac si eu, mai ales ca incercam sa gasesc noi retete cu broccoli 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *