Recomandare: Downton Abbey, un serial ce dă dependenţă

În ultima perioadă am adormit foarte greu şi foarte târziu. Târziu, adică târziu, după ora 4 dimineaţa. Aşa că pentru a nu irosi timpul, am citit, m-am jucat şi am văzut filme. Şi pentru că am dat peste un serial care pur şi simplu m-a acaparat din primele minute, acesta este subiectul de astăzi – o recomandare: Downton Abbey, un serial ce dă dependenţă. Ştiu că v-am mai povestit despre piese de teatru (apropo, aţi reuşit să vedeţi până acum Dineu cu proşti?) şi despre cărţi, însă despre filme am vorbit prea puţin. Îmi vine în gând doar Maleficent. În orice caz, aşa cum vă spuneam, Downton Abbey m-a fascinat efectiv (şi vorbesc la trecut despre el, pentru că tocmai am văzut ultimul episod al ultimei serii, 6) şi sper că îl vă voi stârni şi vouă interesul de a-l viziona.

De ce vă recomand să vizitonaţi Downton Abbey?

De la costumele de epocă până la coloană sonoră, peisaje şi decor, Downton Abbey este un fenomen. Nu o spun doar eu, ci şi miile de recenzii pozitive care au adus serialul în Cartea Recordurilor (pentru cele mai multe recenzii pozitive după lansarea din 2010). Acţiunea se desfăşoară în Anglia şi serialul prezintă viaţa unei familii de nobili englezi – familia Crawley.

Recomandare: Downton Abbey, un serial ce dă dependenţă

Distribuţia sezonului 3

Downton Abbey este un film de epocă, o dramă, iar acţiunea debutează în anul 1912, totul pornind de la scufundarea Titanicului, pe care se afla moştenitorul Downton, Patrick. Moartea sa aduce în prim plan un alt moştenitor, un avocat din Manchester, Matthew Crawley (Dan Stevens), un om destul de simplu, care nu are nicio treabă cu eleganţa şi obiceiurile rafinaţilor nobili.  Oare cum se va descurca şi integra Matthew, mai ales că acum apare posibilitatea ca el să se căsătorească cu lady Mary (Michelle Dockery), fiica cea mare a lui Robert (Hugh Boneville) şi a Corei Crawley (Elizabeth McGovern)? Nu de alta, dar averea nu poate să rămână în familie, pentru că nu există un moştenitor de sex masculin. Lady Mary, trebuie să ne salvezi!

Recomandare: Downton Abbey, un serial ce dă dependenţă

Cele trei fiice ale lui Robert Crawley: Edith, Sybil şi Mary

Downton Abbey surprinde atât aspecte din “viaţa de jos” (aici stau servitorii, a căror viaţă şi activitate este supusă unor reguli stricte de bună conduită), dar mai ales este despre “viaţa de sus “. Cine somptuoase cu tacâmuri din argint, cu invitaţi de viţă nobilă şi discuţii politicoase (sau plictcoase, impuse de etichetă). Emoţiile apar atunci când una dintre fiicele contelui – lady Sybil (Jessica Brown) – se îndrăgosteşte de şofer (oare vor rămâne împreună dată fiind diferenţa de clase sociale?) sau când lady Mary intră într-un mare bucluc amoros şi este şantajată. În paralel, şi cei care îi servesc au propriile drame (povestea de iubire a Annei şi a lui Mr. Bates vă va emoţiona).

Recomandare: Downton Abbey, un serial ce dă dependenţă

Thomas Barrow, Cora, Robert, Violet, Mary, Anna, Mr. Bates

Într-una dintre serii, Downton este martora războiului. Poate că unii nu vor deloc să fie pe front, în timp ce altora li se pare o datorie de onoare şi se înrolează de bună voie. Războiul dă peste cap viaţa paşnică a personajelor, iar perioada de dinainte începe să fie contrastantă celei de după război (cum altfel?), iar Downton este în pragul colapsului.

Este foarte interesant de observat cum reacţionează oamenii timpurilor la instalarea unui telefon în casă sau cum un prajitor de pâine poate ridica atâtea întrebări. Şi dacă tot pomeneam de oameni, musai să vă spun că actorii se potrivesc ca turnaţi rolurilor pe care le interpretează. Contesa şi totodată bunica Violet (Maggie Smith) este, fără îndoială, unul dintre cele mai delicioase personaje, stârnind zâmbete prin replicile, ironia şi sarcasmul fin de care dă dovadă.

Bugetul pentru un episod a fost de aproximativ 1 milion de euro şi ca o curiozitate, am aflat că toaaaaaate felurile de mâncare servite la mese era… adevărate. La cum arătau felurile, oare rezistau bunătăţile până la încheierea zilei de filmare?

Recomandare: Downton Abbey, un serial ce dă dependenţă

Downton Abbey

Dacă sunteţi curioase de modul în care erau curtate femeile pe vremea aceea, dacă vă plac costumele de epocă (coafurile şi acceosriile sunt incredibile), dacă iubiţi accentul britanic, dacă vreţi să respiraţi şi să vă imaginaţi cum ar fi fost să trăiţi in perioada aceea, trebuie musai să vedeţi Downton Abbey. Pentru mine, Downton Abbey este, fără îndoială, un serial ce dă dependenţă. Dacă l-aţi văzut deja, am dreptate sau nu? Ce spuneţi?

Recomandare: Downton Abbey, un serial ce dă dependenţă

Mary, Edith şi Rose

Acum nu ştiu ce o să mă fac, pentru că viaţa mea s-a terminat odată cu vizionarea ultimului episod! Ce anume să încep? Orice sugestie este bine-venită!

Vă pup şi vă trimit un zâmbet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

9 Discussion to this post

 1. Rox says:

  Marco Polo sau Boardwalk Empire

 2. Ioana says:

  Si mie mi-a placut mult.Ce pacat ca a ajuns la final…Tot in stilul acesta iti recomand:Mr.Selfridge,Call the midwhife,Ripper Street,War&Peace,Dickensian,The Village,Outlander(+++).

 3. Aceeasi senzatie o am si eu cand termin de vizionat un serial bun , de parca nu as mai gasi altul ! Si o perioada o las balta cu serialele ca sa ma linistesc ! Serialul acesta este foarte bun , am aflat si eu din intamplare de el si cand aveam timp liber ma uitam la episoade cat de mult puteam! Am mai descoperit Cedar Cove cu actrita din ” 4 nunti si o inmormantare ” Andie MacDowell , produs de Hallmark , este relaxant si are si suspans ! Pupici ! 🙂

 4. Andre says:

  Foarte frumos serialul! Este unul dintre preferatele mele, hihi, datorită motivelor enunțate de tine. Ca o recomandare, mie-mi place tare mult Reign. La fel, costumele și decorul sunt foarte frumoase, dar acțiunea e plasată undeva în secolul XVI și o are în centru pe Maria I a Scoției. Dacă îți plac serialele cu ceva element de istorie, sigur o să-ți placă și ăsta! 🙂

 5. […] Poate că nu stăm în cele mai luxoase case (deşi hey, ce fain ar fi să locuim într-un Downton Abbey), însă aşa cum sunt, ne dau sentimentul de acasă. Gândiţi-vă câtă lume nu se bucură de un […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *