Inghetata de zahar ars [Reteta in imagini]

Neata, culinareselor! Astazi am pentru voi o reteta pe care am gasit-o pe blogul Laurei Sava si care m-a incantat tare mult. Am facut de trei ori deja aceasta inghetata si de fiecare data a fost mai buna! Spun acest lucru pentru ca ii puteti adauga de la fructe si siropuri facute in casa, pana la bucati de ciocolata, biscuiti si ce va mai place voua. E si vara, deci e momentul perfect pentru o reteta in imagini pentru inghetata! Cu aroma de zahar ars, da? 🙂

Ingrediente pentru inghetata de zahar ars:
– 50 gr zahar;
– 100 ml lapte condensat;
– 120 lapte;

– 200 ml frisca – eu am avut un plic de praf de frisca de care voiam sa scap si pe care l-am preparat conform instructiunilor. La urmatoarele preparari am avut frisca Hulala;

– 50 gr smantana (optional)

Va reamintesc cum arata laptele condensat necesar retetei (am scris aici de unde il puteti lua si la ce pret. Stiti ca imi place si veti mai gasi retete care sa il contina la sectiunea aferenta)
Si haideti sa ne apucam de treaba! 🙂
1. Punem zaharul intr-o tigaie de teflon pentru a se carameliza/arde:
Eu il las de obicei la foc mic
Zaharul incepe sa simta caldura..
Si sa se topeasca…
Il lasam sa se maroneasca usor, pana arata asa:
E gata! Va rog sa aveti mare grija, este incins si trebuie manevrat cu atentie!!
2. Cand zaharul este caramelizat, luam de pe foc si adaugam laptele condensat.
3. Amestecam..
4. Adaugam laptele:
Il amestecam si pe el si punem din nou tigaia pe foc. Luam un tel (atentie sa nu zgariati teflonul – eu am un tel de la Ikea din silicon daca nu ma insel) si amestecam pana cand zaharul e topit.
Daca inclinam tigaia, observam ca zaharul s-a prins de fundul ei 🙂 Asa ca amestecam bine, pana se topeste zaharul caramelizat, indiferent de unghiul in care inclinam.
5. Transferam in vas, bagam la congelator si ii dam ordine gainii sa cante peste o ora. V-ati prins ca este vorba despre timerul meu 🙂
6. Cam cu 10 minute inainte de scurgerea acestei ore batem frisca. Dupa cum va spuneam, eu am avut praf de frisca de la Dr. Oetker, asa ca l-am adaugat peste lapte rece de la frigider. Cand a fost gata, am adaugat smantana. (optional, asa cum va spuneam)
Dupa o ora, scoatem compozitia de inghetata, amestecam energic cu telul sau cu mixerul, adaugam frisca batuta si amestecam din nou, usor de data aceasta.

Frisca va “usura” compozitia, iar inghetata va fi aerata si cremoasa.

Adaugam stafide, esenta, biscuiti, dulceata (eu am impartit compozitia in mai multe vase) si dam din nou la frigider pentru minimum doua ore. In fotografiile de mai jos veti vedea ca eu am folosit dulceata de trandafir (yuuuuuuummmmmmmy!) si de visine.

Rezultatul final – Inghetata de zahar ars:

Portia voastra:

Impresii:

Este o inghetata deosebita, foarte gustoasa datorita zaharului caramelizat. Mi-a placut mult si cu siguranta o voi mai face.

V-am convins sa o faceti si voi? 😀

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

58 Discussion to this post

  1. Claudia Vaga says:

    Arata incredibil de bine!!:D:D

  2. Cum m-ai facut tu acum sa balesc peste tastatura :))

  3. Doamne ce minuni faci, yum! M-a distrat foarte tare timer-ul tau 😀

  4. clarra says:

    vai de mine, imi ploua in gura! vin la tine 🙂

  5. Cred ca am sa imi fac un caiet separat cu toate retetele pe care le postezi, desi pana acum nu am reusit sa incerc niciuna:( . Incerc sa evit sa fac dulciuri, dar acum vara poate incerc aceasta reteta, arata tare bine inghetata:D . Multumim ptr portie:)

  6. Alina says:

    nu zic "nu" la asa tratatie :)).

  7. Radu Adina says:

    Arata intr-adevar foarte bine si cred ca este si foarte gustoasa.

  8. Uite ce cumintica sta draga de ea in pahar, asteptand sa fie mancata <3! Eu inca poftesc la tortul cu cocos pe care l-am vazut aici :))! Acum si inghetata.. Oh, well, o sa ma fac o sfera (Doamne-ajuta!!)

  9. cris says:

    Omg, ce bine arata!!
    Cred ca e delicioasa! Asta nu pare atat de complicata, cred ca imi iese si mie :)))

  10. auroratoma says:

    Super rețetă! Oare cum de am ratat-o pe blogul Laurei? 😀
    Mie îmi place frișca la plic, mi se pare mai gustoasă ca Hulala (mi s-o fi luat mie de la ea, mâncând cam multă) și parcă e și ceva mai dulce.
    Cred că tare interesantă combinația dintre caramel, dulceața de trandafiri și stafiduțele strecurate în compoziție. Miam!

  11. Dy Heavenly says:

    Cat de bine arata, cred ca este foarte gustoasa! As vrea s-o incerc si eu insa ar trebui sa gasesc inlocuitor pentru laptele condensat – nu cred sa gasesc pe aici asa ceva. Mulumim pentru reteta, pupici!

  12. Yummy yum yum!
    Daca ai sti de cand zic ca o fac, dar mereu uit sa iau lapte condensat. Acum mi-am plasat ancora in memorie, n-am sa mai uit.

  13. Deci nu face eu multe lucruri in bucatarie dar pe asta vreau sa o incerc. Pai mi-ai facut o pofta de nu pot sa-ti explic. Cat de buna trebuie sa fie?!?!?!?!

  14. bambina says:

    Arata foarte bine, mi-ai facut pofta de inghetata :X Ma duc sa vad daca mai am ceva prin congelator ;))

  15. Alina Anghel says:

    Vai, cum arata! Si cum sunt fan zahar ars, ce crezi ca o sa fac zilele urmatoare? 😀

  16. Lucica Lazar says:

    Arata asa de bine 😀 trebuie sa o incerc si eu 😉
    Multumim! :-*

  17. Georgia says:

    Pe mine clar m-ai convins, am o poftaaaa! 😀

  18. Camy says:

    Vai, cum arata!!!

  19. ilda76 says:

    Mmmmmmmmm, ia uite ce a facut Adina cat eu ma "luptam" cu medii, carnete de elev, situatii scolare, festivitati de premiere!!!:))
    M-ai "ucis" cu fiecare imagine, cu fiecare cuvant! In mod cert e o nebunie inghetata asta! Trebuie sa o prepar si eu pentru ai mei intr-o zi!

    Mi-ai amintit si de faptul ca am o reteta de inghetata cu vanilie si cacao (doua parti), o inghetata cremoasa, ireal de buna!

    Pupicei dulci de tot! Cu aroma de zahar ars!:)
    Ilda
    Lavender Thoughts

  20. Cand am citit "zahar ars" mi-a si fugit mintea la crema de zahar ars pe care am facut-o ieri. Mi-a fost asa de dor… cred ca si inghetata e dementiala…mie-mi place mult gustul de zahar ars. Poate o sa incerc si eu daca gasesc lapte condensat pe aici…

  21. Anonim says:

    Vaiiiiiiiii ce bine arata!!! Sigur am sa o fac saptamana asta, arata prea delicios..
    Apropo, cu ce as putea inlocui laptele condensat?
    Simona.

    • MeG says:

      Simo, laptele condensat e de fapt lapte fiert cu zahar. Fiert muuult si bine, pana se ingroasa. Eu am incercat sa fac acasa (lapte praf, zahar si apa), insa il prefer pe cel cumparat. E mai fin, mai aromat. Chiar nu gasesti pe nicaieri?
      Nu ai Auchan in apropiere? Acolo cu siguranta au!

  22. Arata foarte bine si chiar daca a venit toamna, tot am sa o prepar.Dragutza foc, gaina-timer.

  23. Anca Pop says:

    uuuh! Finally! Sper sa gasesc lapte condensat de-ala si in Auchan-ul din Cj. Dulce de leche scrie pe mine! :))) dar nici inghetata asta nu-i de lepadat! *drool*

  24. Anca Pop says:

    Si spun finally pentru ca eu abia acum am vazut reteta asta a ta :)) sa-mi fie rusine!

  25. iubesc crema de zahar ars 🙂

  26. Mersi.Chiar era nevoie si de o reteta de inghetata in aceasta vara.O sa incerc reteta saptamana viitoare sau cel tarziu in weekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *