Prajitura cu lapte condensat, portocale si nuca

Dragelor,
de vreo 2-3 saptamani nu am mai avut timp sa pregatesc nimic bun. Asa ca intr-o seara in care am ajuns pe la 18 acasa (minune!), m-am aruncat direct in sort si am purces la fabricarea acestei prajituri. Mai bine zis, la inventarea ei :D. Aveam o cutie de lapte condensat desfacuta si m-am gandit ca e pacat sa o las sa moara incet.
Asaaaaa si dupa cum va spuneam, a iesit o prajitura atat de aromata si de parfumata, incat mi s-a parut perfecta pentru sezonul in care ne aflam. Asa ca am stat numai cu gandul la praji si mi-am dorit sa imi fac timp sa o pun pe blog, ca o sa puteti incerca si voi.
Ce am folosit:
– 125 gr zahar;
– 5 oua;
– 250 faina;
– 2 linguri ulei (aproximativ 10 gr);
– 1 plic praf copt;
– un praf de sare;
– coaja de la o portocala;
– 100 grame lapte condensat;

Peste prajitura vom pune:
– 100 lapte condensat;
– 50 gr nuca.

Cum procedam:
1. Punem zaharul in vas, apoi separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile vor merge peste zahar.

2. Cu instrumentul special, taiem cateva fasiute din portocala – le vom folosi la decor – apoi razuim coaja.

3. Adaugam praful de copt peste faina si amestecam, ca sa ne luam de-o grija :)

4. Revenim la albusuri. Adaugam un praf de sare si incepem sa mixam, pana cand albusul se intareste.

5. Mixam galbenusurile si zaharul, pana cand nu mai simtim zaharul. Asa arata cele doua compozitii:

6. Peste amestecul din galbenusuri + zahar adaugam laptele condensat

7. Adaugam si coaja rasa de portocala:

8. Amestecul il punem peste albusuri si incorporam, pale-pale.

9. Rezulta o compozitie usoara, aerata, peste care adaugam faina (amestecata cu praful de copt – daca nu ati facut-o la inceput, nu uitati acum!):

10. Adaugam uleiul:

11. Si dupa ce il incorporam, transferam compozitia in vas de yena.

12. Dam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, la 170 grade. Verificati din cand in cand. Vom scoate prajitura cand este aproape gata, pentru a adauga laptele condensat si nuca, asa ca fiti cu ochii pe ea :)
Intre timp, dam nuca prin robot pentru a o marunti:

Cand prajitura este aproape gata (marginile sunt tari, mijlocul mai moale – sau verificati compozitia cu scobitoarea), o scoatem repede si adaugam restul de lapte condensat si nuca:
Dupa cum vedeti, eu m-am grabit, trebuia sa o mai las un pic, mijlocul e prea moale. In orice caz, am adaugat laptele condensat:

Si nuca:

Si am bagat-o inapoi la cuptor, pentru inca 10 minute. In acest timp, laptele condensat s-a caramelizat si praji s-a copt complet. Asa arata proaspat scoasa din cuptor:

In momentul acesta s-a raspandit un miros de portocala sublim, m-a cucerit, asa ca am luat cutitul in mana si .. asta a fost. 

Sectiune pentru voi:

Impresii si sfaturi:
Adorrrrrrrr laptele condensat caramelizat! Asa ca mi-a parut rau ca nu am folosit o tava mai intinsa, pentru ca suprafata pe care urma sa o acopere sa fie mai mare. In acest caz, intra si mai multa nuca :). Data viitoare asa voi face!
Prajitura cu lapte condensat si portocale este extrem de parfumata, gustoasa, iar nucile in combinatie cu laptele condensat sunt perfecte. Aroma de portocale completeaza si o face numai buna de consumat in perioada sarbatorilor si a Craciunului. Ca si aluat, este un pic mai densa, asa ca nu va fi pufoasa a doua sau a treia zi – este o prajitura de facut si de consumat, dupa parerea mea.
Ce ziceti, va tenteaza atat de mult incat sa o incercati? :)
PS: Eu una n-am sort, dar suna destul de profi, nu? :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

26 Discussion to this post

  1. M and M says:

    De ce vrei tu sa imi faci pofta de la o ora asa devreme ?:-<

    arata delicios!

  2. auroratoma says:

    Tot cu portocale și nuci pregătesc și eu azi ceva. Doar că voi carameliza nucile în miere, să vedem ce-o să îmi iasă 😀

  3. Nuci si aroma de portocale? Iar ai atins puncte sensibile. Facem, facem. Mama, ce bine arata!!

  4. Normal ca ma tenteaza. Sa scap de febra sarbatorilor, sau agitatie sau ce-o fi in aer in perioada aceasta si o incerc. ;))
    Pupici

  5. Anonim says:

    Ce bine arata :)

  6. DaNuTzA says:

    ce bine arata!cred ca e foarte delicioasa hehe…
    te-am nominalizat la un tag de craciun, daca iti place si doresti sa-l faci…daca nu, nu e nicio suparare….mi-ar face placere sa citesc raspunsurile tale la intrebarile tagului…
    http://emin3m4u.blogspot.com/2012/12/tag-craciunul-de-ieri-vs-craciunul-de.html
    iti doresc o duminica frumoasa!

  7. Luiza B says:

    ce mult imi place cum iti ies tie prajiturile :X:X Trebuie sa fac si eu dar uite ca n-am mai reusit. Azi ma duc sa caut lapte condensat!

    • MeG says:

      Eee, iti place tie sa faci complimente de fiecare data. Uneori sunt triste.. :) Alteori nu.
      AI gasit pe undeva? Eu stiam ca e in Kaufland (care ar fi si la tine), dar nu am mai vazut de mult.

  8. Dana says:

    Te rog, spune-mi si mie mai exact cum si pe unde se gaseste laptele condensat, ca in afara de chestiutele alea mici pentru cafea, eu nu am vazut sub alta forma. Arata bine de tot prajiturica si ma cam tenteaza. 😀

  9. MeG says:

    Dana, eu iau din Auchan, este unul marca proprie. Am pus poza aici:
    http://frommegwithlove.blogspot.ro/2012/01/am-gasit-lapte-condensat-in-bucuresti.html
    Acum, daca nu esti din B, nu stiu.. ai grija ca laptele pentru cafea e mai subtire, pe cand asta e mai gros si mai vascos.
    Sunt curioasa de impresii, daca faci praji :)
    Seara buna!

    • Dana says:

      Merci! Nu sunt din Bucuresti, dar poate gasesc si pe aici. Nu am decat Billa, Lidl si o sa urmeze in cateva zile un Penny Market. O sa ma interesez. 😀

    • MeG says:

      Cred ca poti comanda si de pe net, daca nu se gaseste. Daca vrei mult mult, pot sa iti pun eu pachet, insa pe curier, ca la posta e groaza :)

  10. iguanitza says:

    vaiiii ce bine arata. Daca e cu nuca, sunt cucerita…parca as incerca si eu , pare usor de facut 😀

  11. Radu Adina says:

    Ce bine arata…Eu ador prajiturile cu nuca.

  12. […] Prajitura cu lapte condensat, portocale si nuca […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *