Prajitura cu lapte condensat

Neata! Pentru astazi v-am pregatit o noua reteta in imagini :) Sper sa va placa!
Sunt fana declarata a laptelui condensat. L-am consumat in cantitati industriale atunci cand am putut sa il cumpar din orice supermarket care imi iesea in cale :). La noi nu e popular – cred ca am vazut o singura data in Carrefour.. si de atunci, pauza.
Mai exact, ma refer aici la laptele condensat pentru prajituri (carnation), pentru ca exista si lapte condensat pentru cafea. Cel din urma este subtire; primul este vascos, are o consistenta groasa, ca a mierii. Veti vedea in fotografii despre ce vorbesc.
Asa ca avand doua cutii de lapte condensat nedesfacute, am cautat pe net o reteta la care sa folosesc o cutie. Rafaello nu voiam sa fac, asa ca am gasit pe forumul Culinar o alta reteta, pe care am si facut-o si pe care v-o prezint si voua :). E simplu de facut tipul acesta de prajitura si cred c-o sa lovesc iar in iubitorii de cocos :)
Ce ne trebuie:
– 110 g unt topit;
– 140 g biscuiti macinati (nu foarte fin). Eu am avut petit beurre, dar puteti folosi si biscuiti obisnuiti.
– 65 g nuca de cocos;
– 170 g fulgi de ciocolata/ciocolata (desi reteta nu zice, va sfatuiesc sa puneti cioco amaruie. Mai ales daca folositi acelasi tip de biscuiti ca si mine, care sunt un pic dulci! Eu am pus o ciocolata neagra Milka, 90 g);
– 100 g nuca taiata din cutit (nu macinata);
– 400 ml lapte condensat.

Dupa ce o faceti o data puteti sa va hotarati ce cantitati mariti; de exemplu, mie, desi imi place cocosul, 65 de grame mi se par suficiente. Ar putea fi inecacioasa daca folosim mai mult. Totusi, daca marim cantitatea de nuca, praji nu va fi influentata cu nimic. Depinde de gusturi :)
Cum procedam pentru a face Prajitura cu lapte condensat:

1. Cantarim untul necesar si il bagam la microunde la topit. Apoi il varsam in tava curata:

2. Maruntim biscuitii – eu am folosit chopperul de la Braun :) si ii adaugam peste untul topit:

3. Adaugam cocosul:

4. Maruntim ciocolata (o puteti taia cu .cutitul), adaugam peste cocos:

5. Taiem marunt nuca, o adaugam si pe ea:

6. Desfacem laptele condensat; observati consistenta despre care va vorbeam la inceput?

Eu am transferat in vas pentru a cantari cantitatea necesara.

7. Am adaugat peste straturi.

Asa arata inainte de cuptor :)

8. Bagam in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute, la 180 de grade – asa spune reteta. Eu am pus la 170 de grade si noroc ca m-am uitat dupa 20 de minute.. altfel se ardea :(. Asa ca va sfatuiesc sa puneti o temperatura mai mica si sa verificati din cand in cand cum arata! Ideea e ca stratul de deasupra – laptele condensat – sa se intareasca. Daca o lasati prea mult, stratul de baza – untul si biscuitii – se va sfarama.
Se vede in foto ca pe margini deja se maronise bine :(

9. Lasam sa se raceasca complet si apoi portionam.

E un pic lipicioasa, m-am gandit la twix cand am incercat-o. E foarte aromata de la cocos si laptele condensat de deasupra e delicios :)
Va recomand sa o incercati – se face cu minimum de efort 😉
Si acum, o intrebare: va deranjeaza ca postez pasul si fotografia, intercalate? Ar trebui sa postez mai intai pasii si apoi fotografiile aferente? As vrea sa stiu cum e mai usor :)

Update ianuarie: Am refacut Prajitura cu lapte condensat si de data asta i-am pus ca ultim strat de cereale Nesquick, apoi am adaugat laptele condensat. De asemenea, am adaugat si o jumatate de tableta de ciocolata alba. Si arata asa..:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

17 Discussion to this post

  1. Adelina Radu says:

    Si eu folosesc lapte condensat la o reteta "pastel de lapte" si imi iese perfect. Am sa o fac zilele acestea sa pun pe blog pt tine, sunt sigura ca ai sa o incerci si iti va placea! E ft usor de facut si delicioasa!

  2. Adelina Radu says:

    Si update: laptele pt cafea se numeste de fapt in traducere evaporat, chiar si in magazin am vazut "evaporate" milk, iar cel condensat e doar cel dulce, delicios! Asa ca nu gresesti cand spui la Carnation condensat pt ca celalat pt cafea e "evaporatu'"

  3. MeG says:

    @Ade: mai am o cutie de lapte condensat, atat! Chiar nu stiu de unde sa il iau in Bucuresti, am fost zilele acestea intr-un hyper si nu am gasit. Si nu e prima data cand caut..

  4. Liz says:

    mmm arata delicios! eu zic ca e ok cum postezi, se intelege foarte bine cum trebuie facut

  5. iulika_ct says:

    Buna !!! Multumim ca imparti cu noi asa minunatii, si ne dai idei simple si delicioase. Mie mi-ar placea pasul si fotografia intercalate, mi se pare mai usor de urmarit. Pupici !!!

  6. Us says:

    Hihih:) Si eu fac prajitura asta ii geniala prajitura mai simplu de facut nu exista trebuie doar sa pui ingredientele in tava:)

  7. MeG says:

    Us, de unde iei laptele condensat?? sunt in cautarea lui :)

  8. Catallina says:

    Mmmm, Meg, mama, ce ne faci!!!

  9. MeG says:

    Ce va fac? Prajituri :))
    :*
    vine mosul la Tumi??

  10. Krista says:

    Arata delicios! Ma duc sa mananc un mar :)

  11. magenta says:

    acum o fac si eu adina! doar ca mie nu prea mi-a ajuns laptele…da sa vedem ce iese…

  12. MeG says:

    Aaaaaaaaaaaalex, toata smecheria e laptele ala bun bun bun :)
    cum a iesit? 😀

  13. Madalina says:

    Eu am luat lapte condensat de la Bacania COCO. E undeva prin Piata Lahovari… Si acum au cei de la Delatte o promotie foarte draguta: daca comanzi 5 cutii de lapte condensat primesti 12 <3 Abia astept sa-mi vina comanda! Si transportul e gratuit! Va las si linkul promotiei daca va intereseaza:
    http://www.delatte.ro/lapte_condensat/?page_id=16

  14. pseudo says:

    lapte condensat se gaseste si la mega image,la mini cutie de carton(350g) :)

  15. Stefania Petcu says:

    Numai bunatati faci zilele astea:) tare as vrea sa o incerc:)

  16. […] cafeaua, ceaiul dar si la o prajitura extrem de simpla si gustoasa a carei reteta v-am propus-o aici. Sper ca v-a folosit informatia aceasta. Spor la […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *